ΓΤΤ


Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

O Παντελής Καψής στα Θεσσαλικά Νέα: "Δεν ήμουν από τους εμπνευστές του «μαύρου»-Προσπάθησα να βάλω και τους εργαζομένους της ΕΡΤ στο εγχείρημα"


Συνέντευξη στον
Ανδρέα Χ. Χατζηβασιλείου
 
Την 1η του συνέντευξη μετά την παραίτηση του από υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης παραχώρησε στα ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΝΕΑ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, κ. Παντελής Καψής. 

Για τη θητεία του στο Υπουργείο υποστήριξε ότι έβαλε τις βάσεις για μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση και ότι του ασκήθηκε άδικη κριτική από συναδέλφους του. Προσπάθησε να βάλει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ στο εγχείρημα αλλά στο όνομα ενός παρωχημένου συνδικαλισμου απείχαν. Για τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι δεν είχε σχεδόν καμία σχέση και συνεργαζόταν με τον Υπουργό επικρατείας κ. Σταμάτη. Για την ΕΛΙΑ ανέφερε ότι είναι μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει συνέχιση της πορείας για πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης. Σχετικά με ερώτηση μας για το ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι αιχμάλωτος της ρητορικής του ενώ ο κ. Λαφαζάνης δεν συμμερίζεται τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής κοινωνίας για μια πορεία μέσα στην Ευρώπη. Για τη Θεσσαλία δήλωσε ότι είναι από τις περιοχές που αντιστέκονται στην κρίση, το παράδειγμα της ΕΒΟΛ δείχνει την έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η συνέντευξη στα ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΝΕΑ:

ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Α.Χ.: κ. Καψή θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από την απόφαση σας να παραιτηθείτε από Υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης. Τώρα, λοιπόν, που τέλειωσε η θητεία σας κάνατε έναν απολογισμό; Μετανιώσατε για κάτι σ’αυτήν τη διαδρομή σας;
Π.Κ.: Δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Κάναμε ένα σημαντικό έργο σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Βάλαμε τις βάσεις για μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, και με την πείρα αυτή ίσως θα χρειαζόταν να δούμε όλο το εγχείρημα διαφορετικά. Χρειαζόταν ίσως καλύτερος προγραμματισμός και πολύ μεγαλύτερη στήριξη από το κυβερνητικό επιτελείο. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Το σημαντικό είναι να υποστηριχτεί το εγχείρημα και να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ανεξαρτησίας που δεν υπάρχει.
Α.Χ.: Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας;
Π.Κ.: Υπήρχαν πολλές δύσκολες στιγμές. Η γραφειοκρατία ήταν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα. Κάθε κίνηση προϋπέθετε μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούσαν συνεχή παρακολούθηση. Με το δημόσιο λογιστικό είναι πολύ δύσκολο να στηθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός. Είχαμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε και την αντίληψη  που λέει ότι σε όλα αυτά τα εγχειρήματα η πολιτική ηγεσία είναι αυτονόητο ότι παρεμβαίνει. Εμείς δεν το κάναμε με όλα τα θετικά και αρνητικά που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.
Α.Χ.: Ανθρώπινα θέλω να σας θέσω το εξής ερώτημα: Πως αισθανόσασταν όταν διαβάζατε ή ακούγατε από τον Τύπο τον χαρακτηρισμό «Ένας από τους εμπνευστές του Μαύρου»; Είχατε ποτέ την αίσθηση ότι κάποιοι πετροβολούν τον παλιό τους συνάδελφο δημοσιογράφο Παντελή Καψή;
 
Π.Κ.: Δεν ξέρω αν υπήρξε συναδελφική «αντιζηλία», μερικές φορές η κριτική που μου ασκήθηκε ήταν πολύ άδικη. Επειδή είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, ήμουν ανεκτικός. Δεν ήμουν από τους εμπνευστές του «μαύρου». Προσπάθησα να βάλω και τους εργαζομένους της ΕΡΤ στο εγχείρημα, να γίνουν μέρος της λύσης. Τελικά για λόγους πολιτικούς, κομματικούς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο όνομα ενός παρωχημένου συνδικαλισμού από την πλευρά της ΠΟΣΠΕΡΤ, απείχαν. Και οι ίδιοι βγήκαν χαμένοι και το εγχείρημα είχε μεγαλύτερες δυσκολίες γιατί αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και εχθρότητα.
Α.Χ.: Αν θα συνεχίσει να υφίσταται το Υπουργείο που αφήσατε... τι θα πρέπει να περιμένουμε από το νέο Υφυπουργό Δημόσιας τηλεόρασης; Τι θα τον συμβουλεύατε;
Π.Κ.: Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης – είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους και παραιτήθηκα. Η δημόσια τηλεόραση έχει πια τη δική της οργανωτική δομή και έναν νέο νόμο που δεν αφήνει περιθώριο πολιτικής παρέμβασης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Αν όμως οριζόταν Υφυπουργός, θα τον συμβούλευα να παραιτηθεί, όπως κι εγώ.
Α.Χ.: Αντώνης Σαμαράς... πρωθυπουργός. Τι σχέση είχατε κατά τη διαρκεια της θητείας σας; Αν σας ζητούσα έναν χαρακτηρισμό για εκείνον τι θα λέγατε;
Π.Κ.: Στη διάρκεια της θητείας μου δεν είχα σχεδόν καμία σχέση με τον Πρωθυπουργό, συνεργαζόμουν όμως με τον Υπουργό Επικρατείας, τον κ. Δημήτρη Σταμάτη, και οφείλω να πω ότι ήταν μια πάρα πολύ γόνιμη συνεργασία. Είχα απέναντί μου έναν άνθρωπο ο οποίος είχε την κοινή λογική και με αντιμετώπισε με ευθύτητα και εντιμότητα – κι αυτό το έχω εκτιμήσει. Όσο για τον Πρωθυπουργό, πιστεύω ότι στη θητεία του έδειξε ένα διαφορετικό, πιο θετικό, πρόσωπο από αυτό που είχε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί τις σοβαρές διαφωνίες που έχω με το χώρο τον οποίο εκπροσωπεί, για την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, αλλά και τη δημοκρατία. Η υπόθεση Μπαλτάκου έχει σκιάσει σε ένα βαθμό αυτή την κυβέρνηση και οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.
ΕΛΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ
Α.Χ.: Η ΕΛΙΑ ποια Κεντροαριστερά εκπροσωπεί που δεν εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ;
Π.Κ.:Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός, όμως η Ελιά είναι μια σύνθεση δυνάμεων που ξεπερνάει τα όρια του ΠΑΣΟΚ. Η Ελιά εκφράζει την προσπάθεια να εκπροσωπηθεί πολιτικά το σύνολο της Κεντροαριστεράς.
Α.Χ.: Τι προσδοκίες δημιουργεί η ΕΛΙΑ για το εσωτερικό της χώρας;
Π.Κ.: Είναι αλήθεια ότι η Ελιά δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις: η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να πάρει μέρος, κι αυτό της στέρησε τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει. Είναι σημαντικό η Ελιά να καταγράψει ένα καλό ποσοστό στις εκλογές. Χωρίς ισχυρή Κεντροαριστερά δεν διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Τις βάσεις για τον ισχυρό κεντροαριστερό πολιτικό σχηματισμό θα τις βάλει στις Ευρωεκλογές η Ελιά.
Πως βλέπει την ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΙΑ;
Π.Κ.: Η Ελιά είναι μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Υποστηρίζει συνέχιση της πορείας για πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τα εργαλεία εκείνα που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να ασκήσει παρεμβατικό ρόλο στην οικονομία. Ταυτόχρονα η Ελιά είναι και μια προοδευτική δύναμη στο χώρο της Ευρώπης. Είναι αντίθετη στην πολιτική της λιτότητας, υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις και διεκδικεί οργανωμένη αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδίως των νέων.
Α.Χ.: Αλέξης Τσίπρας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευρώπη.  Δυο πρόσωπα στην Ευρώπη ή εκτός Ευρώπης;
Π.Κ.: Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι αιχμάλωτος της ρητορικής του, της άποψης που βρίσκει λύσεις στα προβλήματα με μονομερείς ενέργειες. Θέλει να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Επιλέγοντας τη λογική «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» κόβει τις γέφυρες με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης με τις οποίες είναι αναγκαίο η Ελλάδα να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τη λιτότητα.
Για τον κ. Λαφαζάνη το ζήτημα της Ευρώπης είναι δευτερεύον. Όταν λέει «καμία θυσία για το ευρώ» δεν συμμερίζεται τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής κοινωνίας για μια πορεία μέσα στην Ευρώπη. Αυτό είναι καταστροφικό και οικονομικά και πολιτικά γιατί η Ευρώπη είναι για τη χώρα μας μια άγκυρα σταθερότητας. Μπορούμε μήπως να φανταστούμε την Ελλάδα χωρίς τις επενδύσεις του ΕΣΠΑ ή την Κοινή Αγροτική Πολιτική;
Σήμερα το ότι εμείς είμαστε μέλος της Ευρώπης αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα. Ο Σύριζα με τις παλινωδίες του περί δημοψηφίσματος που υποστηρίζουν κεντρικά του στελέχη, δείχνει ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει μια συγκροτημένη πολιτική για την Ευρώπη. Γι’ αυτό και φοβάμαι ότι αν ποτέ έρθει στην εξουσία, τα αποτελέσματα για τη χώρα θα είναι καταστροφικά.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Α.Χ.: Πρόσφατα επισκεφθήκατε τη Θεσσαλία... τι αίσθηση αποκομίσατε από αυτό σας το ταξίδι;
Π.Κ.: Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση από την επίσκεψη μου στην περιοχή είναι ότι υπάρχει η Ελλάδα που αντιστέκεται στην κρίση. Το συνάντησα στην επίσκεψη μου στο πρότυπο εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος στην ΕΒΟΛ. Ένα εργοστάσιο που μέσα στην κρίση κάνει πολύ δυναμικές επενδύσεις, δεν έχει κάνει καμία απόλυση, δεν έχει δανεικά και δεν έχει καν μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Δείχνει ότι η έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το μέλλον για την ανάπτυξη της χώρας. Αλλά και με τους πολίτες που συζήτησα, διαπίστωσα ότι έχουν πολύ συγκροτημένες απόψεις για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, δεν έχουν παρασυρθεί από τη δημαγωγία των ημερών και στέκονται  με υπευθυνότητα απέναντι στα πολιτικά μας πράγματα.