ΓΤΤ


Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ:Να προστατευθεί ο ελληνισμός της Ουκρανίας!


Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί δίπλα στους Έλληνες της Ουκρανίας, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρεμβαίνοντας κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για τα θέματα της Ομογένειας στην Ουκρανία, την οποία, κατόπιν αιτήματός του, ενημέρωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος.
Στην παρέμβασή του ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«H κλιμάκωση της έντασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία αλλά και τα τραγικά γεγονότα στην Οδησσό, μπορεί να αποδεχθούν η θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει ένα νέο διχασμό  της Ευρώπης. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις μάς αφορούν, επιπλέον, διότι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Πρωτίστως, όμως, μας ενδιαφέρει η διασφάλιση της ελληνικής ομογένειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Δεν θα θέλαμε να δούμε τους Έλληνες στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου να αναγκάζονται σε έξοδο από τις πατρογονικές τους εστίες, όπως οι αδελφοί τους από τον Πόντο πριν 92 χρόνια.
Διαβάζουμε στον Τύπο δηλώσεις της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάνδρας Προτσένκο, ότι ομογενείς φοβούνται και ζητούν να στείλουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει με τον εβραϊκό πληθυσμό της Ουκρανίας προς το Ισραήλ. Ενώ, με επιστολή της στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς θέτει θέμα επίσπευσης των διαδικασιών έκδοσης της Ειδικής Ταυτότητας Ομογενούς.
Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η οποία, ταυτόχρονα, διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, οφείλει να έχει προσεκτική και εποικοδομητική στάση απέναντι σε αυτή τη σύγκρουση, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες ειρηνικής επίλυσης. Επιβάλλεται, όμως, πρωτίστως η προσοχή μας να είναι στραμμένη στον ελληνισμό της Ουκρανίας. Η προστασία των συμπατριωτών μας αλλά και τα ελληνικά συμφέροντα επιβάλλουν την ενεργητική παρουσία μας στην περιοχή».