ΓΤΤ


Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Εκτός κοινωνικού μερίσματος πολλοί νέοι και οι νέοι επιστήμονες.



Ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα:
Μετά τη γενική κατακραυγή και για το ποσοστό του περιβόητου πλεονάσματος που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών και για τα κριτήρια που οδηγούν σε επιλεκτική, με την πελατειακή λογική, οικονομική βοήθεια, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή του «μείγματος» των κοινωνικών ομάδων που πρόκειται να τους δοθεί, αλλά και η νέα προσέγγιση είναι ακραιφνώς «προεκλογική» και μικροκομματικής λογικής.

Η νέα κυβερνητική «ευαισθησία» αποτελεί ακόμα ένα δείγμα μικρότητας της πολιτικής της, στην προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού σώματος, ενόψει αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.
Πρόκειται για την ίδια λογική των παροχών της τελευταίας στιγμής, που οδήγησε τη χώρα στην ουσιαστική χρεοκοπία, αλλά και την πολιτική στην ηθική της κατάπτωση, όπως και τη χώρα στο φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης.
Τα 500 κατά μέσο όρο ευρώ του μερίσματος αποτελούν κοροϊδία για τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες, όταν οι τραπεζίτες απολαμβάνουν πάνω από 250 δις ευρώ στήριξη όλη αυτή την περίοδο της κρίσης.
Εκείνο δε που υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την κυνικότητα και την αναλγησία των οικονομικών στελεχών της κυβέρνησης και όλων αυτών που διευθύνουν την επικοινωνιακή της προβολή, είναι το γεγονός ότι και στο νέο «μείγμα» για το μέρισμα μένουν εκτός, στην πλειονότητά τους,  οι νέοι που μαστίζονται από την ανεργία σε ποσοστά πάνω από 60%.
Πολλοί νέοι αποκλείονται από το μέρισμα επειδή η οικονομική δυσπραγία τους ανάγκασε να επιστρέψουν στην πατρική στέγη για να επιβιώσουν.
Ακόμα αντί να υπάρχει έστω και ένα μικρό δείγμα ορθολογικής κατανομής και να δοθούν χρήματα από το μέρισμα σε νέους επιστήμονες οι οποίοι είναι άνεργοι, με τις προϋποθέσεις που θέτουν τα κριτήρια, όπως η φιλοξενία στην πατρική στέγη, η κατηγορία αυτή μένει εκτός, σχεδόν στο σύνολό της.
Δεν ενδιαφέρει καν τους κυβερνώντες ακόμα και το γεγονός ότι χιλιάδες νέα παιδιά είναι κάτοχοι τίτλων υψηλού επιπέδου σπουδών και, όπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ως ποσοστό οι έλληνες νέοι ερευνητές είναι περισσότεροι απ’ ότι σε Ιαπωνία και ΗΠΑ.
Έτσι, το επιστημονικό αυτό προσωπικό παραμένει παντελώς αβοήθητο και οδηγείται στη φυγή σε χώρες του εξωτερικού προς εξεύρεση εργασίας ανάλογης με τα προσόντα, με εξαιρετικά αμφίβολη την επιστροφή του, κάποτε, στην Ελλάδα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Α) Γιατί δεν περιλήφθηκαν στις κοινωνικές ομάδες που θα λάβουν το βοήθημα από το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα, οι άνεργοι νέοι που φιλοξενούνται στην πατρική κατοικία;
Β) Υπάρχει έστω και τώρα η πολιτική βούληση στο «νέο μείγμα» κατανομής του μερίσματος να συμπεριληφθούν αυτοί οι άνεργοι νέοι και οι νέοι επιστήμονες και αν ναι, πότε θα συμβεί αυτό και με ποιους όρους;