ΓΤΤ


Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Υπερδύναμη στα βότανα η Ελλάδα!

https://s3.yimg.com/bt/api/res/1.2/q.ps6EtQDfTlbAfdRdIsRA--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Y2g9Mzc1O2NyPTE7Y3c9NTAwO2R4PTA7ZHk9MDtmaT11bGNyb3A7aD0zNzU7cT04NTt3PTUwMA--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/yahomg_gr/%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%B1_%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1_%CE%B7_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1!-34adff6a2a6d6d7cba5ce8e1714249b9Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί για τον ελληνικό αγροτικό τομέα ο τεράστιος αναξιοποίητος πλούτος των 6.600 διαφορετικών φυτικών ειδών που διαθέτει η χώρα μας.
Αυτό τόνισαν ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος, τονίζοντας μάλιστα πως πολλά από αυτά,  δεν τα βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια επίσκεψης των 28 υπουργών Γεωργίας στην πρότυπη ελληνική εταιρεία μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Apivita, ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διεξάγεται σήμερα στο Ζάππειο με κεντρικό θέμα «Πώς θα μετατραπεί η γεωργική ποικιλομορφία της Ευρώπης σε στρατηγικό πλεονέκτημα».
Η επιλογή της ελληνικής προεδρίας να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα της βιοποικιλότητας και των επενδυτικών ευκαιριών που συνεπάγεται η αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών δεν είναι τυχαία. Τα αυτοφυή φυτά της Ελλάδας είναι περίπου 6.600, και εκτιμάται ότι αποτελούν το 50% του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξ αυτών τα 700 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν τα βρίσκουμε
πουθενά αλλού στον κόσμο. Για να κατανοήσει κανείς τις δυνατότητες της χώρας αρκεί να αναφερθεί ότι στη Βρετανία ευδοκιμούν μόλις 800 είδη, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα είναι η 3η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη, δεδομένου του αριθμού ενδημικών φυτών, αν λάβουμε υπόψιν το γεωγραφικό της μέγεθος.
Τα 1.600 από τα 6.600 είναι αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Δενδρολίβανο, φασκόμηλο, χαμομήλι, βασιλικός, αλόη, ιπποφαές, μαντζουράνα είναι μερικά μόνο από τα πιο δημοφιλή, με ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους να στρέφονται στην καλλιέργειά τους τα τελευταία χρόνια, καθώς το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί σε συνδυασμό με την αναζήτηση βιοποριστικών λύσεων μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε η κρίση.
Παρ' όλα αυτά, και ενώ η Ελλάδα διαθέτει τον τεράστιο αυτό πλούτο, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών παραμένει 5 φορές μικρότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ. 
«Επιλέξαμε σαν κεντρικό θέμα του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας τη βιοποικιλότητα, προκειμένου να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που κρύβει μια ακόμη ευρωπαϊκή παραγωγική διαδικασία, αυτή που στηρίζεται στα αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ΕΕ, και φυσικά στην μελισσοκομία της. Μια πρότυπη επιχείρηση που πατάει πάνω σε αυτή την πλούσια ποικιλομορφία για να παρασκευάσει σειρά προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία που εξάγει σε δεκάδες χώρες είναι η Apivita», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης.
Οι 28 υπουργοί της ΕΕ ξεναγήθηκαν στις βιοκλιματκές εγκαταστάσεις της εταιρείας, στους χώρους παραγωγής, στο βοτανικό της κήπο και στο πρότυπο μελισσοκομείο της, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκαν άλλες δύο εταιρείες που διακρίνονται για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας, τους Αμπελώνες Μάρκου στην Παιανία και το Κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι.