ΓΤΤ


Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη τύπου Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για την 26η Ιούνη - παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών



Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή!
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά και αταλάντευτα παλεύουν ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, παλεύουν να ξεριζωθούν μια για πάντα οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, αιτίες που δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά έχουν τη ρίζα τους στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, το καπιταλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Η διακίνηση των ναρκωτικών αποτελεί μια τεράστια «μπίζνα», γιατί αυτό έχει ανάγκη η  καπιταλιστική οικονομία. Τα κέρδη αυτής της
«μπίζνας» από την κατασκευή, την εμπορία, τη διακίνηση είναι τεράστια. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500 δισ. δολάρια ετησίως.
Εξάλλου, με ωμό κυνισμό, οι καπιταλιστές, όπου γης,  σε  ΗΠΑ και  ΕΕ, ομολογούν, μέσω εκθέσεων τους, αυτά που τα αστικά κόμματα, και ειδικά οι μονομάχοι της κυβερνητικής καρέκλας, η ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ,  η εδώ στη  χώρα μας κρύβουν.
Όπως για παράδειγμα ότι ο πόλεμος και η κατοχή του Αφγανιστάν, έχει να κάνει με το ότι εκεί παράγεται το 87% του οπίου παγκοσμίως. Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν άρχισε με τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ τη δεκαετία του '80, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Ταλιμπάν - τότε συμμάχοι της Δύσης - που "μάχονταν ενάντια στη σοβιετική εισβολή".

Αυτό είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος που ζούμε, που όλοι τους πλήν ΚΚΕ, υποστηρίζουν!
Στις νέες ανάγκες που έφερε η καπιταλιστική κρίση, το σύστημα προσαρμόζεται με τις ευλογίες των διαχειριστών του, και σ’ αυτό το επίπεδο. Στη χρήση ναρκωτικών το σύστημα βρίσκει το “φάρμακο” - προσαρμόζεται: Στο διαδίκτυο εντοπίστηκαν σε χώρες της ΕΕ 651 ιστοσελίδες που πωλούσαν «νόμιμα ψυχότροπα, ενώ εντοπίζονται 30 νέες που το χαρακτηριστικό τους είναι ότι με ελάχιστες ποσότητες μπορούν να παραχθούν χιλιάδες δόσεις. Για παράδειγμα: Με 750 γραμμάρια MDMA μπορούσαν να παραχθούν 10.000 δόσεις. Έτσι, με πολύ μικρό κόστος ρίχνονται στις «πιάτσες» πολλά νέα ναρκωτικά με σκοπό να δημιουργηθεί μια ευρύτερη και ακόμη πιο επικίνδυνη αγορά. 81 νέες ουσίες αναφέρθηκαν το 2013.

Θέλουν το λαό  του χεριού τους, με θολούρα στο μυαλό, με τα κεφάλια κάτω.
Σε ένα ανελεύθερο σύστημα, που όχι μόνο αναπαράγει το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και προπαγανδίζει τον αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο διαχωρισμό “μαλακά-σκληρά”, η χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν είναι ελεύθερη επιλογή. Η “φυγή” δεν είναι πράξη αντίστασης και απειθαρχίας στο σύστημά τους.

Δίπλα σε αυτά και όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα που προσπαθεί να εξοικειώσει τη νεολαία με τα ναρκωτικά.Το ΚΚΕ και η νεολαία του, μάχονται με ταξική συνέπεια για να απαγκιστρωθεί και η «αντιναρκωτική» πολιτική από τις εγκληματικές ντιρεκτίβες της ΕΕ.  
Καλούμε εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, γυναικών, νεολαίας, να κάνουν δική τους υπόθεση το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, σταθερά να παλεύουν πάνω στο ενιαίο τρίπτυχο πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη.

Η Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ απευθύνεται στις εργατικές οικογένειες της περιοχής μας, στους φτωχούς αγρότες των χωριών που ερημώνει η ΚΑΠ της ΕΕ, της ΝΔ- του ΣΥΡΙΖΑ, και τους λέει να πολεμήσουν τη  ναρκωκαταστολή, γιατί αυτή είναι η  πάγια μέθοδος των εκμεταλλευτών για να ελέγχουν τις επιλογές και τη στάση ιδιαίτερα των παιδιών τους, των νέων.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει μια νέα γενιά βουτηγμένη στη μοιρολατρία
Γι αυτό στη χώρα μας, όλα τα κόμματα, πλήν ΚΚΕ υποστηρίζουν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό σε «σκληρά και μαλακά» ναρκωτικά.
Είναι η φωνή της αστικής τάξης, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που καθοδηγεί τα κόμματα της, που έχει ανάγκη από συγκεκριμένους φιλοναρκωτικούς νόμους που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια.
Είναι αυτά τα ίδια συμφέροντα που θέλουν  τη νεολαία στη μαστούρα, και που ταυτόχρονα της λένε, ότι φταίει η ίδια για την ανεργία, ότι πρέπει να πληρώνει για τις σπουδές της, ότι πρέπει να δουλεύει τζάμπα, πως έτσι είναι η ζωή και δεν αλλάζει.
Την ίδια ώρα ο ιδεολογικός μηχανισμός αυτών που προκαλούν αυτή την κατάσταση οργανώνει φεστιβάλ για να είναι ελευθέρα τα ναρκωτικά! Ναρκωφεστιβάλ που στηρίζονται κύρια από λεγόμενες «αριστερές δυνάμεις» και εδώ στην περιοχή μας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορες άλλες, διδάσκοντας το «ελευθεριακό» μάθημα, κατά τα πρότυπα του Χόλυγουντ με άλλο περιτύλιγμα και τίτλο «πώς να κοιμίζεις το λαό να μην ζητάει να είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει». Εξάλλου οι θέσεις αυτών των κομμάτων είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την επικίνδυνη  ναρκωτική πολιτική της ΕΕ.
Εξάλλου, και στης χούντας το αλισβερίσι, ελεύθερο ήταν το χασίσι!

1,3 εκατομμύρια είναι χρήστες οπιοειδών (15-64 ετών). 3,5% του συνόλου των θανάτων Ευρωπαίων ηλικίας 15 - 39 ετών οφείλονται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, με παρουσία οπιοειδών στα 3/4 περίπου των θανατηφόρων περιστατικών
Το καπιταλιστικό σύστημα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη εφεδρεία για το βασικό του στόχο, που είναι η διαιώνιση της κυριαρχίας μιας χούφτας οικονομικών κολοσσών. Προϋπόθεση γι’ αυτό, να ζει ο λαός και η νεολαία, υιοθετώντας «σημαίες ξένες», αυτές των αφεντικών του.
Γι αυτό και όλοι τους κρύβουν, λεγόμενοι «κεντροαριστεροί- κεντροδεξιοί» «φασίστες και δημοκράτες»,  όλοι όσοι συγκολλούνται γύρω τους, ότι οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση και στην εξάρτηση είναι οι ίδιες για κάθε ναρκωτική ουσία, πως η καταστολή πρέπει να είναι στην ουσία, στον έμπορο και όχι στον χρήστη που είναι θύμα.
Κρύβουν συνειδητά ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ηρωίνης μειώνεται, ενώ αυξάνονται δραματικά εκείνοι που συνδέονται με τη χρήση συνθετικών οπιοειδών.
Για παράδειγμα, στην Εσθονία, που τα φασιστικά κόμματα δρούνε ελεύθερα και οι SS αποκαθίστανται με αγάλματα,  ο αριθμός των θανάτων από οπιοειδή έχει ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην ηρωίνη.
Οι υποστηρικτές του καπιταλιστικής οικονομίας και των κυβερνήσεων της, κρύβουν ότι  η ευρωενωσιακή εγκληματική πολιτική της «μείωσης της βλάβης» εξακολουθεί να πριμοδοτεί όλο και περισσότερο τα προγράμματα υποκατάστασης, χορηγώντας μεθαδόνη και βουπρενορφίνη.
Στην Ουγγαρία το 66% των χρηστών στα προγράμματα ζητάει απεξάρτηση από την κάνναβη και στην Ολλανδία περίπου 60.000 χρήστες.

Γι αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αντιμάχονται τη  διαχρονική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που συρρικνώνει τα στεγνά προγράμματα και γενικεύει την υποκατάσταση, ενώ με την ψήφιση του νομοσχεδίου “Κώδικας Ναρκωτικών” η απεξάρτηση και η επανένταξη παραδίδονται στους ιδιώτες και ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να πεταχτούν στον δρόμο.
Αταλάντευτα στηρίζει τα στεγνά προγράμματα, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των ανθρώπων που βρίσκονται στα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ καταφέρνουν να κερδίσουν τη μάχη της απεξάρτησης και να αποφοιτήσουν. Για το λόγο αυτό είμαστε αντίθετοι στην συγχώνευση ΚΕΘΕΑ- ΟΚΑΝΑ, αφού ο σκοπός του τελευταίου είναι η συντήρηση του εξαρτημένου στις ουσίες.
Παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους τη στήριξή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να συνεχίσουν να χτίζουν γέφυρες ζωής, κόντρα στα  προγράμματα υποκατάστασης τα οποία σημαίνουν συντήρηση και διαιώνιση του προβλήματος.
Ο χρήστης δεν είναι χρόνια πάσχων, αλλά ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που ζει τα αδιέξοδα αυτής της κοινωνίας. Γι αυτό και χρειάζονται τα στεγνά προγράμματα που έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Όπως πρώτα και κύρια, προγράμματα και αντίστοιχες δομές πρόληψης για τις οποίες παλεύει το ΚΚΕ, διαφώτιση, ενημέρωση ξεκινώντας από πολύ νεαρές ηλικιακές ομάδες, οπωσδήποτε και από τις οικογένειες.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει την επέκταση και τη στήριξη των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές γιατί αυτό θα οδηγήσει στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ οποιαδήποτε άλλη λύση κατά τη γνώμη μας θα οδηγήσει ανθρώπους, και όταν αποφυλακιστούν, στη γνωστή επανάληψη που βολεύει όλο το κύκλωμα, δηλαδή  οι χρήστες να γίνονται βαποράκια, όργανα των εμπόρων ναρκωτικών είτε να οδηγούνται στην κοινωνική εγκληματικότητα κάτω από την πίεση της δόσης.
Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ απλώνει το χέρι στη νέα γενιά και την καλεί να αντιταχτεί, την τάξη των εκμεταλλευτών και τα κόμματα του, σε όλους τους επίδοξους διαχειριστές της ζωής της. Να αντιταχθεί στο βάρβαρο κόσμο που τσαλακώνει τα όνειρα τους! Να σκεφτεί τους στίχους του ποιητή:

«Στου βούρκου μέσα τα νερά ποια γλώσσα μου μιλάνε,  αυτοί που μου ζητάνε να χαμηλώσω τα φτερά»

Στο μετερίζι του αγώνα θα βρει την ελπίδα διεκδικώντας σήμερα όσα της κλέβουν, στην συστράτευση με το ΚΚΕ, σε Λαϊκή  Συμμαχία θα δει την διέξοδο, την οργάνωση της εξουσίας και της οικονομίας με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη.

Κανένας συμβιβασμός ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις.