ΓΤΤ


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας εντυπωσίασε στη Σύρο

Επέστρεψε από τη Σύρο την αρχόντισσα των Κυκλάδων που γοητεύει με το ξεχωριστό χρώμα της, η Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, όπου συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης. Το Φεστιβάλ διοργάνωσε ο Μουσικός  Όμιλος Σύρου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου της Ερμούπολης, πόλη προικισμένη με υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα και αρχοντικά, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα και η αρχιτεκτονική φορεσιά της είναι μοναδική καταμεσής στο Αιγαίο.
 Ο Σύλλογος έδωσε συναυλία το Σάββατο 7 Ιουνίου στο ιστορικό θέατρο « Απόλλων» της Ερμούπολης,  χτισμένο σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό( Pietro Sampo) με περισσή  αίγλη (1864)που φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια. Η αρχιτεκτονική του παραπέμπει στη Σκάλα του Μιλάνου και από τη σκηνή του πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού,  Ιταλικού λυρικού και μελοδραματικού θεάτρου. Εκτός από την Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, το Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας και η Καλλιτεχνική Χορωδία Λευκωσίας της Κύπρου.

Η χορωδία του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της κ. Χρήστου Κτιστάκη που τη συνόδευσε και στο πιάνο παρουσίασε ένα ποικίλο πρόγραμμα από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο της χορωδιακής μουσικής που περιελάμβανε τις άριες «Scorento Uniti» και «Zitti-zitti» από την όπερα Ριγκολέτο  του Βέρντι( G. Verdi)  η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά  στο θέατρο «Απόλλων» το 1864! Η χορωδία, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό για την άρτια εκτέλεση του προγράμματός της. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το τραγούδι «Τα βατράχια»  του D.Ennik που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους που ανταπέδωσαν με παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα.

Την επόμενη μέρα Κυριακή της Πεντηκοστής ο Σύλλογος έψαλλε  στη Θ. Λειτουργία από κοινού με μέλη της χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σύρου, με τη συνοδεία οργάνου στο περίλαμπρο Ι.Ν του Αγίου Νικολάου ( 1848) με την απαράμιλλη μεγαλοπρέπειά του,  τον επιβλητικό εσωτερικό του χώρο και τα δύο καμπαναριά του. Στη Λειτουργία   χοροστάτησε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος ο Β’ ο οποίος ευχαρίστησε το Σύλλογο για τη συμμετοχή του. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μέλη του Συλλόγου έψαλλαν στον εσπερινό της πανηγύρεως του Ι.Ν Αγίας Τριάδος στην Άνω Σύρο , όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος και στο τέλος είχαν εγκάρδια συνομιλία μαζί του.

 Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σύρο ο Σύλλογος ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της Ερμούπολης στο μεγαλοπρεπές Δημαρχείο, κτίριο έμβλημα της πόλης που κατασκευάστηκε με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ( Ernst Ziller) , που βρίσκεται στη καρδιά της πόλης στη Πλατεία Μιαούλη, με τον ανδριάντα του ομώνυμου ήρωα, μια από τις σπάνιες στην Ελλάδα πλατείες του 19ου αιώνα. Επίσης στο Βιομηχανικό και Αρχαιολογικό Μουσείο , στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου( 1828) με την ομώνυμη εικόνα, σπουδαίο έργο του El Greco! Στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες και οροφογραφίες με την τεχνική του tromp doeil , ώστε να δίνεται η ψευδαίσθηση του βάθους και στην αριστοκρατική συνοικία των Βαποριών  με τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.  Η Άνω Σύρος που διατηρεί ανόθευτο το μεσαιωνικό χρώμα της  με τα ασβεστωμένα πλακόστρωτα δρομάκια, οι στενοί κλιμακωτοί δρόμοι και τα γραφικά σπίτια και τις παλιές εκκλησίες, καθώς και το μουσείο   Μάρκου Βαμβακάρη      ( 1905-1972) με προσωπικά αντικείμενα και μαρτυρίες από τη ζωή του μεγάλου Συριανού συνθέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Η χορωδία επέστρεψε στη  Λάρισα  με τις καλύτερες εντυπώσεις από την εκδήλωση και τη φιλοξενία με τη γλυκιά ανάμνηση που πήρε στις αποσκευές της το «Συριανό λουκούμι» που κρατά επάξια το ρόλο του πρεσβευτή για τη Σύρο.