ΓΤΤ


Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

«Η ‘’μικρή’’ ΔΕΗ είναι ένα, νέο μεγάλο σκάνδαλο της πολιτικά και κοινωνικά απονομιμοποιημένης συγκυβέρνησης» -

Παρέμβαση του βουλευτή Καρδίτσας, Νίκου Μιχαλάκη στο νέο, μείζον θέμα για την εκποίηση της ΔΕΗ. 
 
Η συγκυβέρνηση επιμένει στο καταστρεπτικό της έργο και συνεχίζει να συμπεριφέρεται και να ενεργεί σαν να ήταν η χώρα, η κοινωνία και τα δημόσια αγαθά, το νερό, το ρεύμα, οι παραλίες, ο κοινός πλούτος, ιδιωτική περιουσία της συγκυβέρνησης και της τρόικας. Το σχέδιο νόμου για τη λεγόμενη, «μικρή» ΔΕΗ προσπαθεί να δρομολογήσει την άμεση εκποίηση δημόσιας περιουσίας, την έναντι εξευτελιστικού τιμήματος πώληση σύγχρονων, ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και την προικοδότηση με εκατομμύρια καταναλωτές , φτιάχνοντας μια νέα, αμιγώς ιδιωτική εταιρία, που, υποτίθεται ότι θα τροφοδοτεί με ρεύμα τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό, η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ασθμαίνουσα και πανικόβλητη, προσπαθεί να εκτελέσει ένα από τα τελευταία συμβόλαια θανάτωσης του δημόσιου χώρου, της δημόσιας περιουσίας, της δημόσιας λογοδοσίας. Η ΔΕΗ κατακερματίζεται, αποστεώνεται από κρίσιμες μονάδες, αποψιλώνεται από μεγάλο τμήμα του προσωπικού της, χάνει τη δυνατότητα να παράγει και να διαθέτει η ίδια, ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γίνεται τεχνολογικά και ποιοτικά ενεργειακός ουραγός στη χώρα, για να εξυπηρετηθούν τα γνωστά, κρατικοδίαιτα, επιχειρηματικά συμφέροντα.
Βασικά επιχειρήματα της συγκυβέρνησης είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει «ανταγωνισμός», «θα πέσουν οι τιμές ρεύματος προς όφελος του καταναλωτή», «θα αναζωογονηθεί η στα πρόθυρα της χρεωκοπίας ΔΕΗ». Ξεκινώντας από το τελευταίο, υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ παραμένει κερδοφόρα επιχείρηση. Οι ενέργειες, όμως, της συγκυβέρνησης, που έχουν μετατρέψει τη ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό και οι συνεχείς, απαράδεκτες αυξήσεις ειδικά στα λαϊκά, ευρείας κατανάλωσης, τιμολόγια, έχουν συκοφαντήσει και δυσφημήσει τη ΔΕΗ στη συνείδηση των πολιτών.
Αντίστοιχα, η διεθνής εμπειρία από ανάλογες συντελεσμένες απόπειρες ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος, στη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας, όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές του ρεύματος, αλλά τις αύξησε κατακόρυφα, ακόμη και 200% ήδη από τους πρώτους μήνες παροχής του από τους ιδιώτες. Τέλος, το θέμα του «ανταγωνισμού» προκαλεί την κοινή συνείδηση και τη κοινή λογική, όταν, και στην Ελλάδα, το μοντέλο που έχει πρυτανεύσει είναι εκείνο του κρατικοδίαιτου επιχειρηματία, που δεν επενδύει ο ίδιος κεφάλαια ούτε αναλαμβάνει τα ανάλογα ρίσκα, αλλά λεηλατεί τη δημόσια περιουσία και στηρίζεται, και στα κέρδη και στις ζημίες του, στα χρήματα των φορολογουμένων, όλων ημών.
Όλα τα παραπάνω θα έχουν ένα βασικό, καταστρεπτικό αποτέλεσμα : Να στερήσουν περισσότερα νοικοκυριά, περισσότερα σπίτια, περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα αυξηθούν δραματικά και με ανυπολόγιστες συνέπειες, η «ενεργειακή φτώχεια» και τα «μαγκάλια» της ανέχειας και της στέρησης, στα κρύα, το χειμώνα, σπίτια. Θα πληγούν ίσως ανεπανόρθωτα οι ελάχιστες εναπομείνασες παραγωγικές βάσεις της χώρας. Το ηλεκτρικό ρεύμα, από προσιτό αγαθό κοινής χρήσης θα μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.
Τα σχέδια της συγκυβέρνησης για τη «μικρή» ΔΕΗ πρέπει να μείνουν ασκήσεις επικίνδυνων ανθρώπων επί χάρτου, να σταθούν αποτυχημένες απόπειρες διοικούντων σε αναχώρηση, και όχι τετελεσμένα γεγονότα. Ως ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούμε στην σύμπτηξη ευρύτατου, λαϊκού και αγωνιστικού μετώπου για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας της ΔΕΗ, Η ΔΕΗ δεν ανήκει στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις εκδουλεύσεις τους προς την τρόικα και τοςυ εγχώριους επιχειρηματίες. Η ΔΕΗ ανήκε και ανήκει στα εκατομμύρια των πολιτών, που από το υστέρημά τους έστησαν την πρωτοπόρα και μεγαλύτερη επιχείρηση στη χώρα, από τα πρώτα, μεταπολεμικά χρόνια έως σήμερα.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ