ΓΤΤ


Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Οι υποκλοπές ως εργαλείο… αντιμερκελισμού!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Προφανώς οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (όπως αυτή της εφημερίδας «Τα Νέα» και του Χάρη Καρανίκα για παρακολουθήσεις μέσω Ιντερνέτ) είναι σημαντικές, χρήσιμες και προς αξιολόγηση και αξιοποίηση από κυβερνήσεις και πολίτες.
Προφανώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις, χρησιμεύουν για να παρακινηθεί ή και να ελεγχθεί η πολιτική εξουσία.
Αλλά από εκεί μέχρι να αναζητείται (ακόμη και σε ημέρες «ξηρασίας», όπως ένα Σάββατο του Μουντιάλ) ακόμη και η παραμικρή αφορμή για αντιπολίτευση και… αντιμερκελισμό, μάλλον πάει πολύ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) παρακολουθεί και υποκλέπτει διαδικτυακά δεδομένα από 195 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ ήταν πλήρες – δηλαδή είχαν αναζητηθεί και οι απόψεις εταιριών, ενώ γινόταν αναφορά και στην ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και στις μεγάλες υποθέσεις υποκλοπών, στα κοινοβουλευτικά μέσα αντιμετώπισης του προβλήματος στη Γερμανία και στο γεγονός ότι (δυστυχώς) το διαδίκτυο δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για να «εμπιστευόμαστε» τα μυστικά μας.
Είναι άλλωστε γνωστό πως οι παρακολουθήσεις, οι υποκλοπές και τα τοιαύτα αποτελούν πρακτική παλιά όσο και ο κόσμος – όπως και οι μυστικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, ελλείψει άλλων θεμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το θέμα για να κάνει αντιπολίτευση – στην κυβέρνηση και στη Γερμανία.
Εκδίδοντας ανακοίνωση με το… φιλοσοφικό ερώτημα:
«Εντέλει, ποιος θα προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από τα πανίσχυρα κρατικά δίκτυα των υποκλοπών;»
Έλα μου ντε!
Εδώ, η ίδια η Γερμανία (υπέρ της οποίας είχε, τον Ιούλιο του 2013 εκδώσει άλλη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ακολουθήσει, τον Οκτώβριο, Ερώτηση στη Βουλή), αποκαλύφθηκε (από τον φυγά Σνόουντεν) ότι παρακολουθείτο από την αμερικανική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας (NSA).
Εκείνη την αποκάλυψη την είχε κάνει (επίσης ως όφειλε) το γερμανικό περιοδικό «Σπήγκελ» - και ως γνωστόν προκλήθηκε ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ, αλλά και στις σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ.
Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε βάλει με την ευρωπαϊκή ηγεσία, που δεν φέρθηκε αρκετά σκληρά στις ΗΠΑ και δεν… κατήργησε τις μυστικές υπηρεσίες και τη δράση τους.
(Πάντως, όσον αφορά στη δράση των μυστικών υπηρεσιών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει παρά να συμβουλευτεί την κομμουνιστική του πτέρυγα).
Οι αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση ευρωπαϊκών κρατών, αντιπροσωπειών και προσωπικοτήτων (ανάμεσά τους και η ίδια η κ. Μέρκελ)δημοσιεύθηκαν τότε σε όλον τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό Τύπο, με τις αντιδράσεις να πέφτουν βροχή.
Αλλά ουδείς σκέφθηκε να ενοχοποιήσει τους παρακολουθούμενους!

Κι’ αυτό, διότι – επειδή επρόκειτο για την… παρακολούθηση της παρακολούθησης και ουδείς μπορούσε να βγάλει άκρη - η μία κυβέρνηση άρχισε να δίνει διαβεβαιώσεις στην άλλη, πως όλες οι παρακολουθήσεις (που όλοι κάνουν) είναι σύννομες και αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Μάλιστα, τότε μας είχε δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και μια σπάνια αποκάλυψη πηγής (του πρώην πράκτορα Σνόουντεν), όταν οι εφημερίδες «Ουάσιγκτον Ποστ» και «Γκάρντιαν», είχαν προβεί στην αποκάλυψη κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Σνόουντεν, που αμέσως μετά άρχισε να περιφέρεται από χώρα σε χώρα ως φυγάς.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, αποκαλύφθηκε πως η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ, με τη συνεργασία της αμερικανικής NSA, υπέκλεπτε εικόνες από τις webcam εκατομμυρίων χρηστών του Yahoo!, που αντέδρασε έντονα.
Τον Ιούλιο του 2011, μια ολόκληρη εφημερίδα, η News of the World, έβαλε λουκέτο όταν αποκαλύφθηκε πως υπέκλεπτε συνομιλίες.
Είχε τότε συλληφθεί ο ίδιος ο πρώην εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Αντι Κόλσον, ο μεγιστάνας του Τύπου και ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Ρούπερτ Μέρντοκ οδηγήθηκε ενώπιον της επιτροπής Λίβσον, συνελήφθη η ίδια η Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της News International. 

Τον Απρίλιο του 2012, η ρυθμιστή αρχή που επιβλέπει τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησε έρευνα για το Sky News, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι του δικτύου BSkyB του Ρούπερτ Μέρντοχ, το οποίο έχει παραδεχθεί ότι κατέφυγε δύο φορές σε υποκλοπές email για τις ανάγκες ρεπορτάζ.

Τον Νοέμβριο του 2013, ο «Γκάρντιαν» αποκάλυψε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας έχουν θέσει σε εφαρμογή συστήματα μαζικής παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών και αυτών στο Ίντερνετ σε «στενή συνεργασία» με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ.

Εκείνη την περίοδο, ο ιταλικός Τύπος αποκάλυπτε πως η Ρωσία είχε αποπειραθεί να κατασκοπεύσει τις άλλες χώρες-μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2013.
Για όλα αυτά, επικοινωνούν κάθε τόσο μεταξύ τους πρωθυπουργοί, πρόεδροι, υπουργοί των εξωτερικών, δίνονται διάφορες εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις και… συνεχίζουν να αλληλοπαρακολουθούνται!
Υπάρχει μάλιστα και ένα ανέκδοτο:
 
«Πώς γνωστοποίησε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ στον Μπαράκ Ομπάμα ότι ακυρώνει την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες; Έστειλε ένα e-mail στον εαυτό της»!
Η ίδια η πρώην υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, έχει υποστηρίξει πως η Γαλλία την κατασκόπευε την εποχή που υπηρετούσε στον ΟΗΕ, ενώ ανάλογες καταγγελίες έχει κάνει και ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο και η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ.
Θύμα ψηφιακής κατασκοπείας έπεσε πρόσφατα και το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, ενώ η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κάλεσε τον Οκτώβριο του 2013 τα μέλη του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης Google και Yahoo!.
Και βέβαια, είναι γνωστό το σκάνδαλο υποκλοπών με θύμα τον ίδιο τον Ερντογάν, στην Τουρκία και εκείνο στη Βουλγαρία, που τον Μάιο του 2013 οδήγησε στην άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Εσωτερικών της χώρας, γι’ αυτό που έγινε γνωστό ως «βουλγαρικό Ουοτεργκέιτ».
Με λίγα λόγια, εφόσον έχουμε να κάνουμε με τον παρακολουθήσαντα του παρακολουθήσαντος, το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση.

Αν ήταν έτσι, θα είχαν πέσει όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου…