ΓΤΤ


Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

«Βουτιά στην κοινωνία και εναλλακτική διακυβέρνηση»

Αυτοκριτική και προοπτικές από τους Οικολόγους Πράσινους 
Μια βουτιά στην κοινωνία με ταυτόχρονη δημιουργία ενός δικτύου εναλλακτικής διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα, καταθέτουν ως πρόταση οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά από απόφαση του Πανελλαδικού τους Συμβουλίου που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο.

Το 34μελές πανελλαδικό πολιτικό όργανο του κόμματος τόνισε ότι είναι πολύ θετικά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και θέτουν έντονα το ζήτημα της πολύπλευρης στήριξης των πράσινων αυτοδιοικητικών που εκλέχτηκαν. Όμως φαίνεται και ότι οι πολίτες θεωρούν τους ΟΠ κατάλληλους κυρίως για συγκεκριμένους χειροπιαστούς αγώνες στο τοπικό επίπεδο. Βεβαίως, η ύπαρξη του πολιτικού φορέα λειτουργεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και δίνει ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Και συνηγορεί προς την κατεύθυνση της προσπάθειας ανάταξης των ΟΠ.
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο προχώρησε σε αυτοκριτική για το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ανέλυσε τα αίτια που οδήγησαν στη διάσπαση αλλά τόνισε και ότι δεν προβλήθηκε η σημαντική δουλειά στο ευρωκοινοβούλιο ούτε έγινε απολογισμός. Εκτίμησε ότι η σύνδεση του κόμματος με την κοινωνία είναι χαμηλή και ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα προς τους πολίτες.
Αναφέρεται, επίσης, ότι «στις φυγόκεντρες τάσεις των μελών των ΟΠ και της απογοήτευσης από την εσωκομματική λειτουργία μεγάλο ρόλο έπαιξε η βεβιασμένη ένταξη μεγάλης ομάδας μελών προερχόμενων από την ΠΑΣΠ», τα οποία παρουσίασαν «φαινόμενα θεσιθηρίας, αυτονομημένης και πλήρως καθοδηγούμενης λειτουργίας, χωρίς πολιτικές αναφορές, με επιδιώξεις κυριαρχίας», που κατέληξε στην υποστήριξη κυρίως της υποψηφιότητας του Β. Πισσία. Σημειώνεται και μια «αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος, που επέφερε απογοήτευση, αποχωρήσεις από το ευρωψηφοδέλτιο» ενώ εκτιμά καi την αποχώρηση Χρυσόγελου «ως μια αδιέξοδη και βλαπτική για όλους κίνηση, που προκάλεσε μια εικόνα διάσπασης και απογοήτευσης και τελικά απομάκρυνσης των ψηφοφόρων από επιλογές που δεν επρόκειτο να εκλέξουν».
Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις, με αυτοκριτική και σημαντικές προτάσεις για το μέλλον του κόμματος. Καθορίστηκαν νέοι κανόνες που θα βοηθήσουν να αποτραπούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Πάνω απ’ όλα, υπήρχε συναίνεση στην πλειοψηφία των αποφάσεων, γεγονός σημαδιακό για τη διάθεση συσπείρωσης και την ανάγκη διαλόγου και εξωστρεφών δράσεων.
Στα πλαίσια αυτά κατατίθεται και η πρόταση για εναλλακτική διακυβέρνηση βιωσιμότητας, ως το στρατηγικό εργαλείο πολιτικής και κεντρικό πολιτικό μήνυμα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρόταση, που υιοθέτησε το Πανελλαδικό Συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία ενός δικτύου διαλόγου, στο οποίο να συμμετέχουν κόμματα, πρωτοβουλίες πολιτών, επαγγελματικοί φορείς, που να απαντήσει στο ερώτημα: Με ποιο πολιτικό πρόγραμμα, μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση και η οικονομία της να κάνει μία στροφή προς μία βιώσιμη οικονομία, που να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον;».
Στα πολυσέλιδα κείμενά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλούν για την ανάγκη να κάνουν μια μεγάλη βουτιά στην κοινωνία και μια νέα αρχή. Να δημιουργήσουν έναν πράσινο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, ανοικτό και συγκροτημένο πολιτικό χώρο, που θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση, με τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές-πολιτικές παρεμβάσεις». Για να συμβάλουν στον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην αλλαγή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, σε μια νέα πολιτική μεταπολίτευση, ανανεώνοντας κι εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, υπερασπίζοντας τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον και το κλίμα.
Επίσης, τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν «οι κατεστημένες πολιτικές, το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης, το πελατειακό κράτος, τα κοντόθωρα συμφέροντα» κτλ αλλά και να διατυπωθούν εναλλακτικές προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση καθώς και «οι προϋποθέσεις που απαιτούνται ως βάση για τη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας». Και διευκρινίζουν ότι «αυτό που χρειάζεται ο τόπος σε μια κυβέρνηση, δεν είναι ένα άθροισμα δυνάμεων που φέρνει κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά το να έχει από τα πριν υιοθετήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και δομικών μεταρρυθμίσεων».
Παράλληλα με τη συγκρότηση του Δικτύου για την εναλλακτική διακυβέρνηση, εντοπίζουν την ανάγκη να προχωρήσουν σύντομα σε μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και πριν το συνέδριό τους το φθινόπωρο, «μαζί με τους ενεργούς πολίτες, τις συλλογικότητες και όσους υπερασπίζονται πολιτικά τα συλλογικά αγαθά και τα συμφέροντα των πολλών να ετοιμαστούμε για ένα πολιτικά θερμό καλοκαίρι και ένα ακόμη πιο καυτό φθινόπωρο».