ΓΤΤ


Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Τοποθέτηση Δημήτρη Γελαλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας



Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με την κατάρτιση του ΠΕΠ και της Στρατηγικής RIS3 για την Π.Θ. 2014 – 2020, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι απαραίτητος ένας αναλυτικός απολογισμός της πορείας του υπάρχοντος ΠΕΠ για να κατανοήσουμε τις αδυναμίες τις προηγούμενης χρονικής περιόδου και να συμβάλουμε θετικά στη διαμόρφωση του νέου. Σε αυτή την λογική θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα οι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι φορείς και θα είχαμε ολοκληρωμένες προτάσεις και συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Οι επιπτώσεις στη θεσσαλική κοινωνία αποτυπώνονται ξεκάθαρα: -Η ανεργία στη Θεσσαλία έχει εκτιναχτεί στο 26,9%, με τα υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται στους νέους, στις γυναίκες και στους μακροχρόνια άνεργους.

-Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση, το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που ανοίγουν και κλείνουν συνεχίζει να παραμένει αρνητικό ενώ οι οφειλές των επαγγελματιών αυξάνονται με δραματικό ρυθμό.
-Οι συνέπειες για τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή είναι τραγικές. Η αύξηση του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τις μειώσεις στις επιδοτήσεις και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων τίναξε στον αέρα τους μικρος και μεσαίους αγρότες και μαζί με αυτούς την αγροτική παραγωγή της περιοχής και της χώρας.
Για να ξεφύγουμε από τα σημερινά τρομακτικά αδιέξοδα, για να σταματήσει η Θεσσαλία να έχει φθίνουσα πορεία, θα πρέπει να υποστηρίξουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών. Ενώ θα έπρεπε να έχουμε στην κορυφή τον πρωτογενή τομέα, έχουμε κυρίαρχο τον τριτογενή τομέα στο 72% το 2011, να ακολουθεί ο δευτερογενής τομέας και  έπεται ο πρωτογενής, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2005.
Θα πρέπει να αναπτύξουμε την γεωργία και την κτηνοτροφία με στόχο τη μέγιστη δυνατή αυτάρκεια σε τρόφιμα. Στηριζόμενοι στα πλεονεκτήματα της περιοχής μας και όχι στις κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Οι ενισχύσεις θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την παραγόμενη ποσότητα.  
Θα πρέπει να δούμε στο πεδίο του ανταγωνισμού τη μείωση του κόστους παραγωγής, δεύτερον παραγωγή προϊόντων ποιότητας, τρίτον καινοτομία-εξειδίκευση-έρευνα και την καθετοποίηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Τέλος, την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε σύνδεση με την αγροτική παραγωγή.
Πρωταρχικό θέμα για αναπτυξιακή πορεία της περιοχής είναι να προτάξουμε και να αναπτύξουμε τα πλεονεκτήματα που έχουν διάφοροι τομείς στην περιοχή της Θεσσαλίας, με συγκεκριμένες προτεραιότητες».