ΓΤΤ


Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ταξιδεύοντας με τον Ιούλιο Βερν…στο Βόλο

Ανοίγει την Παρασκευή 25 Ιουλίου κύκλος εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον Ιούλιο Βερν: τα μηνύματα ενός οραματιστή», που είναι αφιερωμένος  στο μεγάλο Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν (1828-1905) και θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου μέχρι  την 1η Αυγούστου, έπειτα από πρωτοβουλία του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνησιωτών «Κοινό των Μαγνήτων». Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στον Δήμαρχο Βόλου Π.Σκοτινιώτη και έγινε αμέσως αποδεκτή, με στόχο την προβολή του πολύπτυχου και προφητικού έργου ενός από τους διασημότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα που ως γνωστόν έχει καθιερωθεί  ως πρωτοπόρος της επιστημονικής φαντασίας και το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη θάλασσα, τα ταξίδια και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος, «πολλοί θα αναρωτηθούν ποια σχέση μπορεί να έχει
ένας Γάλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα  με την Ελλάδα και τη σημερινή πραγματικότητα. Ο Ιούλιος Βερν μας κάνει, μικρούς και μεγάλους, να ονειρευτούμε, να αναζητήσουμε το άγνωστο, μας διεγείρει την περιέργεια, μας καλεί να υπερβούμε τα εμπόδια, να επιχειρήσουμε την υπέρβαση, δηλαδή μας ωθεί προς την πρόοδο. Ο Ιούλιος Βερν όμως ήταν και φιλέλληνας και με βιβλία του, όπως «το Αιγαίο στις Φλόγες» στήριξε τους αγώνες  των Ελλήνων  για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Στο βιβλίο «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», ο πλοίαρχος Νέμο διαπλέοντας το Αιγαίο με το υποβρύχιο του προσφέρει ράβδους χρυσού και άλλα τιμαλφή για τους αγωνιστές της εξέγερσης στην Κρήτη, ενώ στους «Πρώτους Εξερευνητές» αναφέρεται εγκωμιαστικά στον Ιάσονα, το μεγάλο ταξιδευτή της ελληνικής μυθολογίας και στην Αργοναυτική Εκστρατεία.    Τα μηνύματα αισιοδοξίας, ανάτασης και εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του ανθρώπου, που εκπέμπει το σύνολο του  έργου του, αποτελούν και σήμερα, ενάμιση αιώνα αργότερα, πηγή έμπνευσης και αλληλεγγύης».

Για την υλοποίηση του αφιερώματος συνεργάσθηκαν αρμονικά  ο Δήμος Βόλου,  το Κοινόν των Μαγνήτων, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΙΓ” Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί και η θερμή  συμπαράσταση του Δήμου της Νάντης, γενέτειρας  του  διάσημου συγγραφέα καθώς και του Μουσείου Βερν.  Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Αντώνη Γκρέκα, επίτιμου Προξένου της Ελλάδος στη Νάντη και μέλους του Κοινού των Μαγνήτων, που κινητοποίησε τις τοπικές αρχές, συνέλεξε αρχειακό υλικό και επιμελήθηκε τις αφίσες του αφιερώματος. Αφορμή της συνεργασίας των Δήμων Βόλου και Νάντης ήταν η δημοσίευση τον Οκτώβριο 2013 ενός ανέκδοτου χειρογράφου, στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει τις περιπέτειες του Ιάσονα.

Το αφιέρωμα στον Ιούλιο Βερν  περιλαμβάνει διαλέξεις, λογοτεχνικές αναφορές,  πρωτότυπες εκθέσεις με στερεογραφίες εμπνευσμένες από έργα του Βερν και σπάνιο υλικό, μουσική, θέατρο, προβολή ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, δηλαδή θεματικές που θα αναδείξουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από τα βιβλία του εξαιρετικά δημοφιλούς  αυτού συγγραφέα.

Πιο συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, περιλαμβάνουν:
1. Παρασκευή 25 Ιουλίου και ώρα 20.30
Έναρξη του αφιερώματος με χαιρετισμούς των εκπροσώπων των διοργανωτών και παρουσίαση της ζωής, του έργου και των μηνυμάτων του Ι. Βερν από τους: Δρ. Αντώνη Γκρέκα, επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Νάντη της Γαλλίας και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων και Δρ. Νίκο Πράντζο, Αστροφυσικό, Δ/ντή έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και αντιπρόεδρο του  Κοινού των Μαγνήτων.
Παράλληλα, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ο κόσμος του Βερν». Τα εκθέματα  προέρχονται από τη συλλογή του Ευσταθίου Ζαφραντζά, οικονομολόγου και μέλους του Κοινού των Μαγνήτων  καθώς  επίσης και από το ομώνυμο Μουσείου του Βερν στη Νάντη, που δάνεισε το υλικό  έπειτα από αλληλογραφία των δυο Δημάρχων του Βόλου και της Νάντης. Στην έκθεση θα γίνουν ειδικές ξεναγήσεις τόσο από τον κ. Ζαφραντζά όσο και από τον κ. Αντώνη Γκρέκα.
Η πρωτότυπη και με σπάνιο υλικό έκθεση τεκμηρίων περιλαμβάνει συλλεκτικά βιβλία, στερεοσκοπικές φωτογραφίες της εποχής, παλαιά αντικείμενα, εικονογραφημένα πόστερς και επιλεγμένα κείμενα με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, παρουσίαση του ανέκδοτου χειρογράφου του, στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειας του Οδυσσέα και του Ιάσονα, αναφορές του Βερν στην Ελλάδα. Θα προβάλλονται επίσης σύντομα βίντεο για τη Νάντη, και τον Ιούλιο Βερν. Η έκθεση  που  θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό  μέχρι τα  τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να την επισκεφθούν οι μαθητές των σχολείων  της περιοχής  μετά την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου .  Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, εκτός Δευτέρας. Πληροφορίες για ομαδικές επισκέψεις σχολείων, φορέων κ. ά. Moυσείο Βόλου τηλ. 2421025285.
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, θ’ ακολουθήσει μικρή δεξίωση στον κήπο του Μουσείου.
2. Δευτέρα 28 Ιουλίου και ώρα 20.30, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: Θα γίνει  παρουσίαση  των  βιβλίων του Ι. Βερν σχετικών με το διάστημα «Από τη Γη στη Σελήνη», «Γύρω από τη Σελήνη» «Άνω Κάτω» και «Έκτωρ Σερβαντάκ»  από επιστήμονες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και συγκεκριμένα από τον Δρ. Χρίστο Ξενάκη, Φυσικό,  αντιπρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος  και  Δρ. Νικ. Πράντζο,   ενώ ο  Ευστάθιος Ζαφραντζάς θα σχολιάσει την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Το ταξίδι στη Σελήνη (1902)» του Ζώρζ Μελιές.
3. Τρίτη 29 Ιουλίου και 21.00, πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου):  Προβολή ντοκιμαντέρ του ΒΒC «οι περιπλανήσεις του Ιουλίου Βερν» (επιμέλεια Ε. Ζαφραντζάς) και βίντεο του θεατρικού έργου «Γύρω από τη Σελήνη» με ελληνικούς υπότίτλους (επιμέλεια Αντώνης Γκρέκας).
Νωρίτερα,  πριν την εκδήλωση, στις 20.00 θα γίνει επίσκεψη στην Αργώ, στο λιμάνι του Βόλου (είσοδος Λιμεναρχείου),  στην οποία, παρουσία των κωπηλατών-Αργοναυτών και των μελών του Κοινού των Μαγνήτων- θα γίνει ανάρτηση της σημαίας της Νάντης, γενέτειρας του Βερν και έδρας του ομώνυμου Μουσείου, σηματοδοτώντας τη σύνδεση του Βόλου και της Νάντης με τα μηνύματα του μεγάλου συγγραφέα.
4. Τετάρτη 30  Ιουλίου και ώρα 20.30, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου:    Παρουσίαση των βιβλίων του Ι. Βερν «Ροβήρος ο κατακτητής» και  «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» από τους: Διονύση Βαβουγιό, Φυσικό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντώνη Γκρέκα.
5. Πέμπτη 31 Ιουλίου και ώρα 21.00,  πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου):  «Γύρω από τη Σελήνη», δρώμενο  του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου,  σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά.
6. Παρασκευή 1 Αυγούστου και ώρα 20.30, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου:    Παρουσίαση του βιβλίου του Ι. Βερν «Το Αιγαίο στις φλόγες» από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Παντελοδήμο. Στη συνέχεια,  θα διαβαστεί απόσπασμα του ανεκδότου χειρογράφου του Βερν, που αναφέρεται στον Οδυσσέα και τον Ιάσονα από τον Γ. Βλαχάβα, οικονομολόγο – μεταφραστή  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων.
Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το Σύνολο Εγχόρδων  του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ).
Τέλος,  κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπό την αιγίδα του Κοινού των Μαγνήτων,  θα απονεμηθεί βραβείο σε αριστούχο μαθητή/τρια του Βόλου, που αρίστευσε  κατά το σχολικό έτος 2012-2013 και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και προσφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), Καθηγητής Δημήτρης Ηλιόπουλος και μέλος του Κοινού.

7.  Παράλληλα,  τις πρωινές ώρες (10:00-13:00)  από τις  28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, στο  χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου θα διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα,  για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών,  υπό την εποπτεία και ευθύνη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μαθητές σχολείων (υπεύθυνη συντονισμού Ιουλία Νησιώτου,  Παιδίατρος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).  Kατά την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος,  τη Δευτέρα 28 Ιουλίου μαθητική χορωδία του 16ου και του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου υπό  τη μουσικό Ζωή Φωτοπούλου θα εκτελέσει  σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τα τραγούδια «Ο ύμνος της Ευρώπης» «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Η θάλασσα»  και «au clair de la lune».
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος θα υπάρχουν α) εκθέματα και πειράματα εμπνευσμένα από το έργο του Βερν «Αερόστατο-Κανόνι-Υποβρύχιο» β)  δημιουργικό παιχνίδι στον κήπο του Μουσείου,  με θέμα «Jules Verne» και γ) εκπαιδευτική περιήγηση στην έκθεση του ΒΕΡΝ και στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου με τη συνοδεία αρχαιολόγου της ΙΓ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων.  Υπεύθυνοι προγράμματος: Ελένη Κυρίτση, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, Υποψήφια Διδάκτωρ ΠΤΕΑ, Πασχάλης Δήμου, Διευθυντής 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου και οι Καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας Ανθή Ροντογιάννη, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)  και Αθανασία Ελευθερούλη (Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ»). Ακόμη συμμετέχουν η Νατάσα Κοντογεωργάκη, φοιτήγτρια ΠΤΕΑ και η Μ. Μαργαρίτη-Χαϊντούτη ως εμψυχώτρια.

Eπιστημονική – οργανωτική επιτροπή:
Κοινόν των Μαγνήτων : Αχιλλέας Παπαρσένος,  Νίκος  Πράντζος , Αντώνης Γκρέκας, Πασχάλης Δήμου.
Δήμος Βόλου  /ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ : Μαρία Σπανού, Χρύσα Δραντάκη
ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων:  Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου,   Κωνσταντίνος Βουζαξάκης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Νησιώτου Ιουλία
Συντονίστρια της επιτροπής: Σοφία Ζαφραντζά – Vermeulen, γραμματέας του Κοινού των Μαγνήτων