ΓΤΤ


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Τροπολογία του ΚΚΕ για τη στήριξη φοιτητών και σπουδαστών με αναπηρία



Τι αναφέρουν η αιτιολογική έκθεση και τα άρθρα
Μέτρα για τη στήριξη των φοιτητών και σπουδαστών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, για την πρόσβασή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ζητά το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Ελένη Γερασιμίδου, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Γκιόκας.
Η τροπολογία - προσθήκη προτείνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ιδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις».

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:
«Σοβαρό κομμάτι της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποτελεί η εκπαίδευση των ανάπηρων φοιτητών και σπουδαστών και αυτών με χρόνιες παθήσεις. Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν στο να φτάσουν μέχρι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα στα ιδρύματα κυρίως οι φοιτητές και σπουδαστές με αναπηρία από τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, καθώς όλα τα αναγκαία μέσα για την εκπαίδευσή τους χρειάζεται να τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, όπως είναι τα ειδικά εποπτικά μέσα, τα μεγεθυμένα βιβλία, οι συνοδοί, οι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας κ.τ.λ. Επιπλέον, τα ειδικά τμήματα στήριξης των φοιτητών με αναπηρία στα πανεπιστήμια έχουν ελάχιστα μέσα, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα και όσα υπάρχουν υπολειτουργούν. Τελευταία, με πρόσχημα την υποχρηματοδότηση και τις παραπάνω ελλείψεις, μια σειρά πανεπιστημιακά τμήματα αρνούνται την εγγραφή των φοιτητών με αναπηρία με τον χαρακτηρισμό ως "ανεπίδεκτοι εκπαίδευσης". Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Τμήμα Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που αρνήθηκε σε τυφλό φοιτητή την εγγραφή του και το Τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αρνείται ακόμα και σήμερα, παρά την απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από κινητοποίηση, την εγγραφή κωφής φοιτήτριας, επειδή η οικογένειά της δεν μπορεί να εξασφαλίσει διερμηνέα νοηματικής γλώσσας για την παρακολούθηση των μαθημάτων, τη στιγμή που το κράτος, το πανεπιστήμιο έχει την υποχρέωση να δημιουργεί όλες τις απαραίτητες υποδομές και προϋποθέσεις για όλους τους φοιτητές με αναπηρία ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν ολοκληρωμένα τα μαθήματα των σχολών.
Λόγω των παραπάνω προβλημάτων και των δυσκολιών που έχει ένας φοιτητής με αναπηρία και χρόνια πάθηση, πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους παρά την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν αυτοί και οι οικογένειές τους για να φτάσουν στο πανεπιστήμιο.
Ακόμα ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών και σπουδαστών εγκαταλείπουν, επειδή σπουδάζουν μακριά από την οικογένειά τους που μπορεί να τους στηρίξει και δεν έχουν καμία δυνατότητα μετεγγραφής. Από την άλλη πολλοί φοιτητές με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι υπό διαγραφή, επειδή έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο των σπουδών, τη στιγμή που αντικειμενικά χρειάζονται παραπάνω χρόνο λόγω των προβλημάτων για να ολοκληρώσουν. Παρ' όλα αυτά δεν προβλέπεται, παρά το προφανές άδικο της διάταξης του νόμου να εξαιρείται ούτε αυτή η κατηγορία φοιτητών».
Τα άρθρα της τροπολογίας
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ προτείνουν να προστεθεί στο σχέδιο νόμου άρθρο ως εξής:
«1. Σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και στα πλαίσια των Οργανισμών τους, δημιουργούνται δομές για την ολόπλευρη στήριξη φοιτητών και σπουδαστών με αναπηρία.
2. Το πανεπιστήμιο προσλαμβάνει με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη δικαιώματα, διερμηνείς νοηματικής γλώσσας, ειδικούς συνοδούς και κοινωνικούς επιμελητές - ειδικό βοηθητικό προσωπικό για την εξασφάλιση της παρακολούθησης χωρίς κανένα εμπόδιο των μαθημάτων και των εργαστηρίων για κωφούς, τυφλούς και κινητικά ανήμπορους φοιτητές και σπουδαστές.
3. Τα συγγράμματα παρέχονται δωρεάν στους τυφλούς φοιτητές με την εγγραφή τους στη σχολή, στη γραφή braille ή σε μεγαλογράμματη γραφή ή σε μεγέθυνση στους φοιτητές και σπουδαστές με μερική όραση.
4. Ολες οι ιστοσελίδες και οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημιακών σχολών είναι άμεσα προσβάσιμες για τους φοιτητές με αναπηρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
5. Χρηματοδοτούνται όλα τα πανεπιστήμια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων και υποδομών, ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα στους κινητικά ανήμπορους φοιτητές (π.χ. ράμπες, ανελκυστήρες κ.τ.λ). Ταυτόχρονα το πανεπιστήμιο διασφαλίζει τη δημόσια και δωρεάν μεταφορά των κινητικά ανήμπορων φοιτητών από το σπίτι τους προς το πανεπιστήμιο και αντίστροφα.
6. Οι φοιτητές με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις μετεγγράφονται χωρίς όρια και προϋποθέσεις σε ισότιμη σχολή του τόπου κατοικίας τους ή πλησίον των δομών αποκλειστικής θεραπείας τους, με βάση την πάθησή τους. Γι' αυτή την κατηγορία των φοιτητών-σπουδαστών δεν έχουν ισχύ οι διατάξεις του νόμου 4009/2011 περί διαγραφής τους όταν συμπληρώνουν τα διπλάσια έτη φοίτησής τους».