ΓΤΤ


Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σ.Μπαρτζιώκα: Το ακίνητο του Νοσοκομείου επί της Ογλ να αξιοποιηθεί για την ανέγερση Νηπιαγωγείων



Σε δήλωσή της, η κ.Σούλα Μπαρτζιώκα, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, αναφέρει τα εξής:
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας απαιτεί σχέδιο με βάση τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες της πόλης και δεν μπορεί να υποτάσσεται ούτε σε ευκαιριακές επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε σε ξεπερασμένα ιδεολογήματα περί του Δήμου-επιχειρηματία. 
Δεν θα σχολιάσω την εξαγγελία του νέου Δημάρχου Βόλου κ.Μπέου και του πρόεδρου του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου κ.Καραμπάτσα, με τη συμμετοχή της κ.Ζέττας Μακρή, που αφορά τη δημιουργία πάρκινγκ στο ακίνητο του Νοσοκομείου επί των οδών Αργοναυτών-Κ.Καρτάλη-Ιάσονος, αφού ήδη έχουν μιλήσει άλλοι
ειδικότεροι εμού, όπως η πρόεδρος του ΤΕΕ κ.Καπούλα. Επισημαίνω μόνο πως χρειάζεται μεγάλη ευαισθησία και κοινωνική και επιστημονική διαβούλευση, όταν πρόκειται για παρέμβαση στο αστικό τοπίο, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, και μάλιστα σε ακίνητο όπου υπάρχει ένα από τα τελευταία εναπομείναντα νεοκλασικά του Βόλου, όπως και το ιστορικό καφενείο «Η Συνάντησις».
Ως μέχρι πρότινος πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, θα περιοριστώ στην εξαγγελία που αφορά τη δημιουργία πάρκινγκ στο άλλο ακίνητο του Νοσοκομείου, επί της οδού Ογλ με 28ης Οκτωβρίου. Γιατί μπορεί μεν και στο παρελθόν να είχε διατυπωθεί ανάλογη σκέψη, τα τελευταία ωστόσο χρόνια ο σχεδιασμός που υπάρχει, προβλέπει την αξιοποίηση του οικοπέδου αυτού για την  ανέγερση διδακτηρίων που θα στεγάσουν Νηπιαγωγεία. Η νέα Δημοτική Αρχή φαίνεται πως αγνοεί ότι τα τρία παρακείμενα νηπιαγωγεία (19ο, 29ο, 18ο) αναζητούν κατάλληλο χώρο λειτουργίας, καθώς στεγάζονται σε περιορισμένο χώρο, προαυλίζονται μαζί με τα Δημοτικά με τα οποία συστεγάζονται, ενώ θερμαίνονται με κλιματιστικά.
Ελπίζουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει το πενταετές πρόγραμμα Σχολικής Στέγης, μια σημαντική πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Σκοτινιώτη με τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφού, χάρις στο πρόγραμμα αυτό έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης στην πόλη μας και έχει δοθεί λύση σε πολλά χρονίζοντα στεγαστικά προβλήματα των σχολείων.  Στις προτεραιότητες του προγράμματος είναι και η κατάλληλη στέγαση των πιο πάνω Νηπιαγωγείων, ωστόσο η υλοποίηση του σχεδιασμού προσκρούει στην έλλειψη δημοτικού ακινήτου στην περιοχή. Τόσο από το Δήμο όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα έχει εκφραστεί η άποψη ότι  το εν λόγω οικόπεδο του Νοσοκομείου είναι απολύτως κατάλληλο  για την ανέγερση νέων Νηπιαγωγείων, αξιοποιώντας και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.  
Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο  κ. Διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου δείχνει αποφασισμένος να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο της Ογλ, επιβάλλεται αυτό να διατεθεί για σχολική στέγη που θα εξυπηρετεί τα Νηπιαγωγεία, η οποία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι  η Παιδεία είναι επένδυση στους νέους  και κάθε επένδυση στους νέους μας αποτελεί επένδυση για το μέλλον. Η μεταβίβαση του ακινήτου στο Δήμο θα μπορούσε να γίνει με τη μέθοδο της ανταλλαγής, όπως έγινε πρόσφατα και με το ακίνητο επί της οδού Κασσαβέτη για τη δημιουργία πρότυπου Κέντρου Παιδιού.