ΓΤΤ


Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση ΑΝΥΕΘΑ Φώφης Γεννηματά με τον βοηθό Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Με τον βοηθό Υπουργό  Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (Secretary of the Army) John M. McHugh, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε χθες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Αναπληρωτής Υπουργός Φώφη Γεννηματά.
Τον Αμερικανό αξιωματούχο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David D. Pearce ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε επίπεδο διπλωματίας τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μέση Ανατολή όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.
«Η άνοδος των εξτρεμιστών ισλαμιστών, η συνολική κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και η αδυναμία συγκρότησης βιώσιμης κυβέρνησης στη Λιβύη δημιουργούν εστίες πολέμου και ανθρωπιστικών κρίσεων. Η συνεχιζόμενη κρίσιμη κατάσταση στην Παλαιστίνη επιτείνει το πρόβλημα», σημείωσε η κα Γεννηματά.
 Πρόσθεσε ακόμη ότι:
«Σε όλα αυτά έχει προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα της Ουκρανίας. Αποτελεί μονόδρομο η εξεύρεση λύσης για την ειρήνη στην περιοχή. Σε αυτό το κρίσιμο περιβάλλον, η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Ρωσία. Τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τα Αραβικά κράτη. Μια χώρα, με ηγετικές δυνατότητες, αλλά όχι ηγεμονικές βλέψεις στα Βαλκάνια. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό σύμμαχο για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την επίτευξη σημαντικών στόχων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή».
Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ακόμη στις επαφές που θα έχει τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας AUSA 2014.
Από την πλευρά του ο βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ευχαρίστησε για τη διαρκή και πολύπλευρη συνεργασία. Τόνισε ότι τις δυο χώρες συνδέουν κοινές αρχές και δεσμοί φιλίας και ιστορικής συμμαχίας και ότι λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, η Ελλάδα μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Υπερθεμάτισε στο θέμα της συνεργασίας, όχι μόνο σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και στην αμυντική βιομηχανία, όπως του έθεσε η κα Γεννηματά και την προσκάλεσε για περαιτέρω συζητήσεις στις ΗΠΑ.