ΓΤΤ


Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας για την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης

Η 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνου εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.
Η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.






Το μήνυμα του εορτασμού της 1η Νοεμβρίου είναι:

-  να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας.

-  να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων.

-  να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης

Πάνω από 1.200 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

Περίπου 75 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

Περίπου 45 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».

Περίπου 15 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η χώρα μας κατείχε την τελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή η αναλογία δυνητικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε χώρες όπως η Ισπανία είναι 38,8, η Πορτογαλία 31, το Βέλγιο 26,4, η Αυστρία 23,3, η Τσεχία 18.

Τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων στις πιο πάνω χώρες είναι θεαματικά.

Και η χώρα μας μπορεί να κάνει την υπέρβαση!!!

Για την αύξηση των δυνητικών δοτών και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας χρειάζεται:

- Να γίνει πράξη ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 από την Βουλή των Ελλήνων και τα Μ.Μ.Ε. με την συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να πραγματοποιούν τακτικές ενημερώσεις και ημερίδες και όχι να περιμένουμε κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου για να αναδείξουμε το θέμα.

1) Ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών που είναι η σπονδυλική στήλη των μεταμοσχεύσεων.

Οικοδόμηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Μ. και των υπευθύνων των Μ.Ε.Θ. ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερα μοσχεύματα.

2) Σχεδιασμός μιας οργανωμένης, σοβαρής και συνεχούς καμπάνιας για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης.

3) Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών κέντρων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό

4) Διοικητική και οικονομική αναβάθμιση του ρόλου του Ε.Ο.Μ..

Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω πρέπει πρώτον να χρηματοδοτηθεί ο Ε.Ο.Μ. και να γίνουν προσλήψεις με ειδικευμένο προσωπικό(αυτή τη στιγμή έχει έλλειψη τουλάχιστον 50-55%) και δεύτερον να γίνουν προσλήψεις στις Μ.Ε.Θ.(Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) με συντονιστές και ψυχολόγους, ώστε να μην χάνονται μοσχεύματα λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν.Μαγνησίας, με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων, γιατί τα τρία τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα και στον νομό Μαγνησίας πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη παρά μόνο μία φέτος από ζώντα δότη(πατέρα σε γιο), ενώ οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 30%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό μας και επί το πλείστον νέοι άνθρωποι. Να θυμίσουμε ότι την τελευταία τριετία στο νομό μας έχουν γίνει πολύ λίγες δωρεές οργάνων, ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση.

Να τονίσουμε ότι στον νομό μας, τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 150 αιμοκαθαρόμενοι, 30 περιτοναϊκής κάθαρσης και περίπου 47 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού μας υπάρχουν 65 με 70 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής.

Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:

Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…

Το να γίνεις δωρητής οργάνων είναι πολύ εύκολο, με ένα τηλεφώνημα στο 1147 και περιμένεις την κάρτα του δωρητή ή στο Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και στην ενημέρωση για τον  σακχαροδιαβήτη. Γι’ αυτό, θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ημερίδες από ειδικευμένους ιατρούς. Ημερίδα θα γίνει και στoν Βόλο στο ξενοδοχείο Park στις 7:30 το απόγευμα. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.