ΓΤΤ


Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Μονόδρομος η ποιοτική δημοσιογραφία

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

* ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Του Δημήτρη Βάλλα

Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η ποιοτική δημοσιογραφία σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τον περιφερειακό Τύπο, ήταν το αντικείμενο διήμερου σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες του δήμου Αποκορώνου.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση-ενημέρωση των δημοσιογράφων της περιφέρειας και στις εργασίες στις 24-25 Απριλίου, πανεπιστημιακοί καθηγητές αναφέρθηκαν στις νέες τεχνολογικές αλλαγές του χώρου αλλά και στις επιδράσεις τους τόσο στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, όσο και στο περιεχόμενο των Μέσων.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο και αποτέλεσε το κεντρικό αντικείμενο ενδιαφέροντος για ένα διήμερο στην περιοχή.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Τις εργασίες του Σεμιναρίου ξεκίνησε, χαιρετίζοντας ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ιωάννης Γαρεδάκης:
«Η πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών, τόνισε, να διοργανώσει το σεμινάριο πριν ακόμα από τα εγκαίνια του Ινστιτούτου, που πρόκειται να γίνουν στις 12 Ιουνίου, μας συγκίνησε ιδιαίτερα. Στόχοι του Ινστιτούτου είναι η διοργάνωση σεμιναρίων, διεθνών συνεδρίων και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των εκδοτών της περιφέρειας πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όσα έχουμε προγραμματίσει παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο για μας να βρούμε πόρους που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε αυτό το οποίο έχουμε ξεκινήσει. Πιστεύουμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε γιατί υπάρχουν πάντα άνθρωποι που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια».
Εκ μέρους της ΕΣΗΕΘΣΕΕ ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Βάλλας μίλησε για τον ρόλο της κατάρτισης και της επανακατάρτισης των δημοσιογράφων της περιφέρειας, που καλούνται να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν το μήνυμα της ψηφιακής αλλαγής.
«Χωρίς εξειδίκευση, ανέφερε ο δημοσιογράφος της περιφέρειας, καλείται να τα κάνει όλα, από τη λακκούβα της γειτονιάς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και τις παγκόσμιες συμφωνίες για την ειρήνη και την ασφάλεια του πλανήτη...
«Οι εφημερίδες εξαφανίζονται εάν δεν έχουν τους σωστούς δημοσιογράφους», είναι τα λόγια ενός μεγάλου Γερμανού εκδότη. Κάποιοι άλλοι, εκπρόσωποι της γενιάς του διαδικτύου- της λεγόμενης Net Generation- αποκαλούν τις εφημερίδες σήμερα «νεκρά δέντρα, λεκιασμένα με μελάνι».
Σήμερα, κατέληξε, οι καταρτισμένοι δημοσιογράφοι με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών μπορούν να επιστρέψουν σε όλους αυτούς την προσβολή «των νεκρών δέντρων που είναι λεκιασμένα με μελάνι».
Μιλώντας για το διαδίκτυο, ως πηγή άντλησης πληροφοριών, ο αν. καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Νίκος Λέανδρος αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες:
«Οι νέες τεχνολογίες, είπε, είναι απαραίτητα εργαλεία στη σύγχρονη εποχή αλλά η ουσία είναι το περιεχόμενο και κατά πόσο οι δημοσιογράφοι φτάνουν στον πυρήνα του προβλήματος για να αναδειχθεί η ουσία.
Οι νέες τεχνολογίες δεν αποτελούν πανάκεια, τόνισε, είναι απαραίτητο εργαλείο και πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε.
Ιδίως οι νέες γενιές σήμερα προσεγγίζουν τα θέματα μέσω των νέων τεχνολογιών καθώς έχουν αναπτύξει νέες ικανότητες και γνώσεις. Όμως το κεντρικό ερώτημα παραμένει:
Αν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο, ο οποίος θα επιτρέπει να συζητούνται τα ουσιαστικά προβλήματα. Αν είμαστε σε θέση να ιεραρχήσουμε και να κατανοήσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Για τον σκοπό αυτό απαραίτητες είναι οι νέες τεχνολογίες αλλά και η μεθοδολογία και αυτό είναι μια υπόθεση διαρκής».
Ο διευθυντής Σύνταξης ΑΠΕ - ΜΠΕ, κ. Νικόλας Βουλέλης, μιλώντας για τη «Διεθνή επικαιρότητα και τα περιφερειακά Μέσα», ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η σύγκλιση των νέων τεχνολογιών και των δραστηριοτήτων στα ΜΜΕ είναι σημαντική και υπό αυτή την έννοια η πρόκληση είναι μπροστά μας. Το θέμα είναι, επισήμανε, να συνοδεύσουμε τις νέες τεχνολογίες με τις βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης των μέσων, την περιφρούρηση της ελευθερίας των ΜΜΕ, της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων, την ανάδειξη του περιεχομένου και της ποιότητας και βέβαια την επαγγελματική κατοχύρωση. Τα νεότερα δεδομένα της διαδικτυακής εποχής μπορούν να εφαρμοστούν με τα δεδομένα των παραδοσιακών μορφών δημοσιογραφίας. Η νέα αντίληψη που θεωρείται αναγκαία είναι η κατανόηση των αναγκών των πολιτών και η δυνατότητα να συνδεθούν με άλλα πιο εξειδικευμένα θέματα πληροφόρησης».
Με θέμα «Δημοσιογράφος ή αντιγραφεύς multimedia περιεχομένου» ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μιχάλης Μεϊμάρης προσεγγίζοντας με τον δικό του τρόπο όλους τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν το σεμινάριο έδωσε το δικό του στίγμα για τα τεκταινόμενα στο χώρο:
«Φαίνεται να είμαστε σε μια οδό που ο κυβερνοχώρος, ο ψηφιακός χώρος εκτείνεται και αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.
Η διαχείριση των ψηφιακών αρχείων ανοίγει νέες δυνατότητες και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν την εργαλειοθήκη των σημερινών δημοσιογράφων», ανέφερε ο κ. Μεϊμάρης και τόνισε τον ρόλο της συνεχούς έρευνας και του ρεπορτάζ.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχει η multimedia αντιγραφή κειμένων καθώς απαιτείται επιβεβαίωση, ενώ πολλές φορές δεν βοηθάει στο να αναδειχθεί η προσωπικότητα του δημοσιογράφου.
Την πρώτη ημέρα των εργασιών έκλεισε ο κ. Νίκος Μπακουνάκης αν. καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναφερόμενος στο Story telling που έχει κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό σε Αμερική και όχι μόνο.
Η δεύτερη ημέρα του Σεμιναρίου ήταν ένα εργαστήριο για τις νέες τεχνολογίες με κεντρικό πρωταγωνιστή τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παναγόπουλο που παρουσίασε αναλυτικά με ποιον τρόπο δημιουργείται μία αίθουσα σύνταξης (news room) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
eleftheria.gr