ΓΤΤ


Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

«Καμπανάκι» για πέντε (;) περιστατικά καρκίνου σε νέους από τη Ν.Ιωνία



Έλεγχοι και πρωτοβουλίες για τις λευχαιμίες στον Αλμυρό

Πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των λευχαιμιών, που το τελευταίο διάστημα άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στην περιοχή, αναλαμβάνουν πλέον φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι θάνατοι τριών νεαρών ατόμων στην περιοχή και η νόσηση τουλάχιστον δύο ακόμη από λευχαιμία, μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, έχουν πράγματι προβληματίσει εκτός από την κοινή γνώμη και τους αρμοδίους, οι οποίοι συντονίζουν πλέον τις ενέργειές τους και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
Τον προβληματισμό, αλλά και την ανησυχία της για το σοβαρό αυτό ζήτημα στην περιοχή του Αλμυρού, εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Ένα η αντινομάρχης αρμόδια για ζητήματα περιβάλλοντος κ. Νατάσσα Οικονόμου.

Ανέφερε όμως, ότι ήδη από την πλευρά της Νομαρχίας έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να συζητηθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για να ανατεθεί σε εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα η διενέργεια εδαφολογικών μετρήσεων, σε συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού.

Στόχος είναι, πρόσθεσε η αντινομάρχης να γίνει εδαφολογική μελέτη από έγκριτο και διαπιστευμένο επιστημονικό φορέα περιμετρικά των πολλών εργοστασίων και των πολλών καλλιεργειών που υπάρχουν στην περιοχή για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων ή και άλλων στοιχείων και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να εξετασθεί αν ευθύνονται για την πρόκληση αυτής της σοβαρής ασθένειας.

Συλλογή στοιχείων από την «Εν Δράσει»
Την εγκατάσταση ενός πιστοποιημένου σταθμού μέτρησης της αέριας και επίγειας ρύπανσης στην περιοχή, πρότεινε από την πλευρά του μιλώντας σχετικά γι’ αυτό το ζήτημα, ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Εν Δράσει», κ. Χρήστος Καραζούπης.

Μην κρύβοντας την ανησυχία του για τα περιστατικά των λευχαιμιών που παρατηρούνται στην περιοχή του Αλμυρού, ανέφερε ότι από την πλευρά της περιβαλλοντικής οργάνωσης που εκπροσωπεί, θα γίνουν όλες οι ενέργειες με τη συλλογή στοιχείων για την ενημέρωση του πληθυσμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν χειρότερες καταστάσεις.

Επανέλαβε ωστόσο, ότι η εγκατάσταση ενός σταθμού μέτρησης ρύπων θα είναι η καλύτερη επένδυση για την περιοχή, καθώς τα δεδομένα που θα προκύπτουν θα τα διαχειρίζεται επιστημονικό προσωπικό, που θα προβαίνει σε ανάλογη ενημέρωση ώστε να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Ενδιαφέρουσα βρήκε από την πλευρά της την πρόταση του εκπροσώπου της «Εν Δράσει» η αντινομάρχης κ. Οικονόμου, ανέφερε όμως ότι είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση, καθώς η νομοθεσία ορίζει να υπάρχει ένας σταθμός ανά 200.000 κατοίκους, ενώ υπάρχουν και άλλοι σταθμοί που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο υπάρχον εθνικό δίκτυο.


Φωνή και από τη Νέα Ιωνία
Τον αντίκτυπό του είχε πάντως το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μαγνησία» αναφορικά με τα περιστατικά λευχαιμιών που παρατηρούνται τελευταία στην περιοχή του Αλμυρού.

Αναγνώστρια από τη Νέα Ιωνία που διαμένει στο κέντρο της πόλης, ανέφερε ότι σε ηλικία μόλις 27 ετών πάσχει από τη νόσο του Hodgkin (κακοήθης πάθηση του λεμφαδενικού ιστού) την οποία περιέγραψε ως ένα πραγματικό βασανιστήριο για τη ζωή της.

Τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη να γίνουν μελέτες και να υπάρξει ενημέρωση του κοινού και στη Νέα Ιωνία, ανέφερε ότι γνωρίζει άλλα τέσσερα άτομα ηλικίας από 17 μέχρι 30 ετών από τη Νέα Ιωνία που έχουν λευχαιμία και επισκέπτονται τακτικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για εξετάσεις.


magnesianews.gr