ΓΤΤ


Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Νέα δείγματα από τον «Αρίωνα» για τη σαλμονέλα.


Διεύθυνση Υγείας και ΕΦΕΤ ψάχνουν τα αίτια για πρόσφατα κρούσματα
Γράφει: magnesianews.gr

Νέα δείγματα τροφίμων και νερού έλαβαν το πρωί από τον παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου «Αρίων» κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας και του ΕΦΕΤ, ενώ έγινε γνωστό ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, σε προμηθευτές διαφόρων αγαθών και σε συνεργασία με τις οικογένειες των παιδιών, για να βρεθεί αν κατανάλωσαν άλλες τροφές, εκτός παιδικού σταθμού, για να βρεθεί πως προέκυψε η σαλμονέλα, που ήταν αιτία οκτώ παιδάκια να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο Βόλου.

Τα οκτώ παιδάκια, είναι καλά στην υγεία τους και στο σταθμό επέστρεψαν και 32 παιδιά που το προηγούμενο διάστημα είχαν προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα. Τα αποτελέσματα των πρώτων δειγμάτων τροφίμων, που λήφθηκαν την περασμένη Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας, χθες το πρωί επισκέφθηκε τον «Αρίωνα» κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Διευθυντή Υγείας, έναν επόπτη υγείας, μία επισκέπτρια υγείας, ένα κτηνίατρο, ένα παιδίατρο και δύο υπαλλήλους του ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Υγείας κ. Δημ. Ζαρίφη, δόθηκαν σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες στο προσωπικό του σταθμού (βρεφονηπιοκόμοι, μαγείρισσες, τραπεζοκόμες) για το πως πρέπει να κάνει με ασφάλεια την εργασία του, αλλά και το πώς θα χειριστεί τα παιδιά που ασθένησαν, για να επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα του σταθμού σε λίγες μέρες.

«Λάβαμε και νέα δείγματα από νερό και λαχανικά χθες και ο ΕΦΕΤ θα διενεργήσει και τους δικούς του ελέγχους» ανέφερε ο κ. Ζαρίφης, ο οποίος επισήμανε ότι «το θέμα παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και διενεργούνται εξετάσεις σε κάθε επίπεδο εντός και εκτός παιδικού σταθμού».

Οι οδηγίες
Οι βασικοί κανόνες υγιεινής για αποφυγή τροφικών λοιμώξεων, προβλέπουν μεταξύ άλλων: πλύσιμο χεριών με σαπούνι και άφθονο νερό πριν αρχίσει η παρασκευή του κάθε φαγητού και πριν από κάθε νέα φάση εργασίας, στέγνωμα χεριών με χαρτοπετσέτες μιας χρήσεως, αφαίρεση κοσμημάτων από τα χέρια γιατί μπορεί να συγκεντρώνονται μικρόβια, σωστή ενδυμασία (σκουφάκι στο κεφάλι, φόρμα, γάντια, παπούτσια για εσωτερικούς χώρους), όχι βήξιμο και φτάρνισμα προς τα τρόφιμα και κάλυψη όποιων καθαρών πληγών στα χέρια και στα μπράτσα.

Σε έρευνα που επισυνάπτεται, στις οδηγίες, αναφέρεται ότι μερικά από τα πιο αθώα και θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα όπως οι ντομάτες, το μαρούλι και το τυρί, μπορούν να μας αρρωστήσουν σύμφωνα και στοιχεία της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων.