ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ | |
* Μειωμένη αναμένεται να είναι η διακίνηση λόγω κρίσης * Οδηγίες προς καταναλωτές ενόψει των γιορτών | |
«Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές που εγγυώνται την ποιότητα των κρεάτων και είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά την οικονομική κρίση φέτος το Πάσχα ο Νομός Λάρισας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη διακίνηση κρεάτων». Αυτό δήλωσε χθες ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός στη διάρκεια σύσκεψης στη Νομαρχία Λάρισας με θέμα την αγορά κρέατος ενόψει του Πάσχα. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των Κτηνοτρόφων του νομού κ. Νίκου Παλάσκα, η εκτίμηση είναι ότι λόγω οικονομικής κρίσης αναμένεται να διακινηθούν λιγότερα σφάγια σε σχέση με τον αριθμό των 40.000 που διακινήθηκαν πέρυσι. Στη χθεσινή σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Λάρισας, κτηνοτρόφων, εμπόρων και κρεοπωλών εξετάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση με κυρίαρχο το πώς θα κινηθεί η αγορά τις ημέρες του Πάσχα. Ο νομάρχης Λάρισας δίνοντας το στίγμα τόνισε: «Αυτές τις μέρες θα πρέπει όλοι να είμαστε οργανωμένοι για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη διακίνηση κρέατος στην αγορά. Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση καταναλωτών και παραγωγών για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων. Ο Νομός Λάρισας διαθέτει σφαγεία με τις κατάλληλες υποδομές σε σχέση με άλλους νομούς, οι συνθήκες υγιεινής είναι άριστες και ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες που θα κορυφωθεί η αγορά των αμνοεριφίων να υπάρχουν και καλές τιμές για τους καταναλωτές. Η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για άριστης ποιότητας κρέας στο νομό, μέσα από σύγχρονες υποδομές παραγωγής και διακίνησης κρέατος, με άριστες συνθήκες υγιεινής, με περιορισμό έως εξαφάνιση των λαθραίων σφάγιων και δραστικό περιορισμό του φαινομένου των κρεάτων με παραπλανητικές πινακίδες. Τις επόμενες ημέρες όπως τόνισε ακόμη ο νομάρχης Λάρισας οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και σε ό,τι αφορά στις τιμές αλλά και την ποιότητα των αμνοεριφίων». ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, με σχετικό κείμενο οδηγιών ενημερώνει τους καταναλωτές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει των γιορτών επισημαίνοντας τα εξής: Η σφαγή των ζώων να γίνεται μόνο κατόπιν της ταυτοποίησης των ζώων και αυτών που φέρουν τις ενδεδειγμένες άδειες μεταφοράς, ενώτια, η ταυτοποίηση θα γίνεται κατά την έλευση των ζώων. Σε περίπτωση που εκφορτώνονται ζώα κατά παράβαση η ευθύνη θα βαραίνει τον εργάτη παραλαβής, την εγκατάσταση, τον φέροντα κτηνοτρόφο, τον μεταφορέα και τον κρεοσκόπο κτηνίατρο αν αυτός δεν επιβάλλει άμεσα τις προβλεπόμενες ποινές και την απώθηση των ζώων. * Ο προ σφαγής έλεγχος είναι κλινικός έλεγχος και αφορά στην υγιεινή του σφάγιου. Σε περίπτωση μη εφαρμογής η ευθύνη θα βαραίνει τον τεχνίτη σφαγής, την εγκατάσταση και τον κρεοσκόπο κτηνίατρο. * Η λειτουργία των σφαγείων θα αρχίζει μόνο αφού οι εγκαταστάσεις επιθεωρηθούν για τις συνθήκες Υγιεινής και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι ορθές πρακτικές σφαγής. * Τα ζώα θα σφάζονται μόνο κατόπιν αναισθητοποίησης. Σε περίπτωση μη εφαρμογής του κανονισμού η ποινική ευθύνη θα βαραίνει τον εκτελούντα τεχνίτη, την εγκατάσταση και τον κρεοσκόπο κτηνίατρο. * Η ρυπαρότητα των παραγόμενων σφάγιων θα είναι λόγος κατάσχεσης * Η διάνοιξη του διαφράγματος των αμνών και η επιθεώρηση της θωρακικής κοιλότητας είναι υποχρεωτική. * Η σαφήνεια των σημάνσεων καταλληλότητας και ιχνηλασιμότητας θα είναι σαφής. Σφάγια με κακή σφράγιση θα κατάσχονται και σε περίπτωση εξόδου του σφάγιου από την εγκατάσταση θα βαραίνει τον κρεοσκόπο κτηνίατρο. * Το προβλεπόμενο χρώμα των σφραγίδων θα είναι χρώματος λαμπρού κυανού Ε133 για σφάγια της Ε.Ε. και καστανού Ε155 για σφάγια τρίτων χωρών και θα τοποθετούνται σύμφωνα με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (σφραγίδες καταλληλότητας, κατηγορίας, προέλευσης, θέσης τοποθέτησης και ετικέτες προκειμένου για βοοειδή). Συνιστούμε σχετικά στις εγκαταστάσεις την ανανέωση φθαρμένων σφραγίδων, αργή και σχολαστική εκτέλεση της σφράγισης αφού πρώτα τα σφάγια κρυώσουν. * Τα είδη σφραγίδων που θα χρησιμοποιούνται είναι: α) ωοειδής σήμανση καταλληλότητας κτηνιατρικού ελέγχου, β) παραλληλόγραμμη της χώρας προέλευσης των ζώων και του σφαγίου , γ) σφραγίδα κατηγορίας του σφάγιου. * Τα υλικά κατηγορίας 1 και 2 θα συλλέγονται προσεκτικά στις γραμμές παραγωγής σε ειδικούς κάδους. Σε περίπτωση διαφυγής σπληνών αμνοεριφίων στην αγορά εκτός σφαγείου η ευθύνη θα βαραίνει την εγκατάσταση παραγωγής, το φέροντα και τον κρεοσκόπο κτηνίατρο. * Τα οχήματα μεταφοράς των κρεάτων θα έχουν τον απαιτούμενο βαθμό καθαριότητας και την προβλεπόμενη Κτηνιατρική Άδεια οχήματος σε ισχύ και σε καμιά περίπτωση τα σφάγια δεν τοποθετούνται στο δάπεδο του οχήματος. * Τα εμπορικά έγγραφα θα έχουν υπογραφεί από τον κρεοσκόπο κτηνίατρο και θα αναγράφουν καθαρά την προέλευση των σφαγίων. Σε περίπτωση ύπαρξης στην αγορά μη θεωρημένων εμπορικών από τον κρεοσκόπο η ευθύνη θα βαραίνει τον έμπορο, το σφαγείο και τον κρεοσκόπο κτηνίατρο. * Η σφραγίδα προέλευσης και η αναφορά της προέλευσης των σφαγίων θα πρέπει κατά τον έλεγχο της αγοράς να είναι πλήρως συμβατά άλλως σημειώνεται παράβαση παραπλάνησης του καταναλωτή και βαραίνει τον φέροντα . * Στα καταστήματα τα σφάγια είναι μέσα στα ψυγεία ή τις προθήκες προφύλαξης άλλως συνιστάται παράβαση που βαραίνει τον φέροντα. * Τα καταστήματα πώλησης φέρουν τις ενδεδειγμένες ταμπέλες που οφείλουν να είναι συμβατές με το εμπόρευμα. * Η πώληση κατεψυγμένων σπλάχνων για νωπά είναι παράβαση και βαραίνει το κατάστημα πώλησης. * Τα καταψυγμένα σπλάχνα αμνοεριφίων φέρουν πάντα την ένδειξη της εγκατάστασης κατάψυξης και συσκευασίας και εν γένει τις προβλεπόμενες σημάνσεις σε διαφορετική περίπτωση συνίσταται υγειονομική και εμπορική παράβαση που βαραίνει τον φέροντα. eleftheria.gr |