ΓΤΤ


Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Φοιτητικές εκλογές με χρώμα λιτότητας

Κατά των μέτρων οι φοιτητές όλων των παρατάξεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

γράφει Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Στη σκιά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης κινούνται οι φετινές φοιτητικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας την προσεχή Τετάρτη.
Οι φοιτητές φέτος τονίζουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα, εξαιτίας των πληγμάτων που δέχονται τόσοι οι ίδιοι, όσο και οι γονείς τους σε οικονομικό επίπεδο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική και στις πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μάλιστα η παράταξη της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου στέκεται και αυτή με τη σειρά της απέναντι στα μέτρα, τονίζοντας ότι πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα. Επίσης οι περισσότεροι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων θεωρούν ότι φέτος η συμμετοχή των φοιτητών θα είναι μαζικότερη λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Κάθετα αντίθετη στα μέτρα η ΠΑΣΠ
Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου, Νίκος Μουστάκας, από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, εκτίμησε ότι οι φοιτητικές εκλογές γίνονται στο μέσο της οικονομικής κρίσης που επηρέασε ολόκληρη τη χώρα. Υπογράμμισε ότι η ΠΑΣΠ είναι ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και γενικότερα κατά της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση.
«Όλο αυτό τον καιρό η ΠΑΣΠ έχει κρατήσει μια σταθερή πολιτική στάση απέναντι στα μέτρα και κάλεσε πολλές φορές τον κόσμο να κατέβει στο δρόμο και να συσπειρωθεί, ώστε να στείλει το μήνυμα του στη κυβέρνηση. Η ΠΑΣΠ είναι κάθετα αντίθετη με τα συγκεκριμένα μέτρα, θεωρώντας ότι η οικονομία οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Ευελπιστούμε να υπάρχει συμμετοχή στις εκλογές, γιατί ο κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα να ψηφίσει, να εκφράσει τη γνώμη και να εκλέξει άτομα τα οποία θα τον εκπροσωπήσουν στα όργανα συνδιοίκησης για να μπορέσουμε να πιέσουμε και εμείς με τη σειρά μας τις πρυτανικές αρχές για διάφορα θέματα.
Η προπαγάνδα που ασκείται γύρω από το φοιτητικό κίνημα είναι αυτή που το κρατάει σε χαμηλά επίπεδα και από εκεί πέρα το ζήτημα είναι οι φοιτητές να δώσουν το δικό τους μήνυμα στο λαό».
Μήνυμα ανυπακοής
Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών Λευτέρης Μπαρμπαγιάννης κάλεσε τους φοιτητές να στηρίξουν την Πανσπουδαστική για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης.
«Στις 19 Μάη στηρίζουμε τις δυνάμεις της ανυπακοής και της αντεπίθεσης στις σχολές. Ισχυροποιούμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ψηφίζουμε ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ.
Οι φοιτητικές εκλογές είναι ευκαιρία για κάθε νέο να στείλει μήνυμα ανυπακοής και αντίστασης στην αντιλαϊκή θύελλα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ανοιχτή στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ, η οποία δεν είναι προσωρινή.
Το ξεθεμελίωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η φοροεπιδρομή θα μείνουν και μετά την κρίση.
Τα σκληρά μέτρα που παίρνονται σήμερα ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, διαμορφώνουν τους όρους όλο και περισσότερα παιδιά από την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παρατάνε τις σπουδές τους, να συνδυάζουν δουλειά και σπουδές, να μένουν με το πτυχίο στο χέρι χωρίς διέξοδο στη ζωή.
Τώρα είναι η ώρα για συμπεράσματα και για μεγάλες αποφάσεις.
Καλούμε τους φοιτητές να ξεκόψουν από τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής ΠΑΣΠ και ΔΑΠ που συμφωνούν με τα μέτρα στην παιδεία, συναινούν στο να πληρώσει ο λαός την κρίση και είναι υπεύθυνοι για τη διάλυση στο φοιτητικό κίνημα».
Ηχηρό «όχι» στα μέτρα
Ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ �ΔΦΚ Αλέξανδρος Μήττας από το τμήμα Δικτύων έθεσε το πρόβλημα των καταλήψεων στο πανεπιστήμιο και τόνισε ότι η ΔΑΠ προσπαθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση. «Με τις καταλήψεις μένουμε πίσω, χάνοντας εξάμηνα και εγώ έχω χάσει ήδη δύο εξεταστικές. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας χώρος που πρέπει να καλλιεργεί συνδικαλιστές, αλλά να γίνεται μια προσπάθεια να παράγει επιστήμονες. Εμείς δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά επιθυμούμε να περάσουμε τη στάση αυτή. Δηλαδή ότι οι καταλήψεις ζημιώνουν το φοιτητή». Παράλληλα υποστήριξε ότι θα υπάρξει συμμετοχή στις εκλογές και πρόσθεσε ότι τα νέα μέτρα επηρεάζουν τους φοιτητές.
Σημείωσε ότι στόχος είναι να ακουστεί ένα ηχηρό όχι στα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης που με τους λανθασμένους χειρισμούς της, φέρνουν σε δύσκολη κατάσταση τη χώρα.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι η ΔΑΠ επιθυμεί μέτρα ανάπτυξης και όχι λιτότητας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε τον Οκτώβριο το λαό με ψεύτικες προγραμματικές δηλώσεις και οι φοιτητές πρέπει να ανατρέψουν αυτή την δύσκολη κατάσταση.
Πλήγμα για τους φοιτητές
Ο εκπρόσωπος της ΑΡΕΝ Πάνος Βαρελάς από το τμήμα των Δικτύων υποστήριξε ότι φέτος οι φοιτητικές εκλογές έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τις περυσινές. «Οι φοιτητές πέρυσι κινούνταν στο ρεύμα των γεγονότων του Δεκεμβρίου, ενώ φέτος βρισκόμαστε στη σκιά των νέων μέτρων, της ένταξης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και γενικά οι φοιτητές πρέπει να δείξουν στην αντίθεση τους σε αυτή την πολιτική. Δηλαδή στην πολιτική που συνετέλεσε και οδήγησε τη χώρα στην οικονομική κρίση, που εφάρμοσαν μετά από το 1974 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Οι φοιτητές δέχονται πλήγματα ειδικά στο πορτοφόλι τους, καθώς ο μέσος φοιτητής δεν έχει την δυνατότητα να ξοδέψει τα χρήματα που ξόδευε μέχρι πέρυσι. Πλήττεται σε εργασιακό επίπεδο, αφού με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχει ένα αβέβαιο μέλλον». Ο Πάνος Βαρελάς εξέφρασε την άποψη ότι οι φοιτητές θα προσέλθουν στις κάλπες, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης σε σχέση με πέρυσι και συμπλήρωσε ότι οι φοιτητικές εκλογές θα είναι η πρώτη μαζική καταμέτρηση μετά την ψήφιση των νέων μέτρων.
neostypos.gr