Ο Υφυπουργός Οικονομικών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Ο κ. Σαχινίδης ερωτήθηκε σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση ώστε να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι υποθέσεις ακινήτων από σχολάζουσες κληρονομιές.
Ο Υφυπουργός είπε ότι σε μία τόσο δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο για τη χώρα, δεν θα πρέπει να αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την παραμικρή ευκαιρία που προσφέρεται, προκειμένου να συμβάλουμε ώστε να ενισχυθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου και πρόσθεσε ότι στο ζήτημα των σχολαζουσών κληρονομιών που τροφοδοτούν την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, υπάρχει μία απελπιστικά αργή διαδικασία.
Είπε χαρακτηριστικά ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή διαρκεί περισσότερο από δέκα χρόνια.
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός παρέθεσε τους λόγους αυτής της καθυστέρησης.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με αυτήν τη φύση του θεσμού. Ο ουσιαστικός σκοπός του θεσμού της σχολάζουσας κληρονομιάς, είναι η διασφάλιση της κληρονομητέας περιουσίας και η τελική υπαγωγή της στο φυσικό πρόσωπο που έχει το σχετικό νόμιμο δικαίωμα. Ως εκ τούτου, ακολουθείται μία πολύ εξαντλητική διαδικασία που περιλαμβάνει τέσσερα στάδια. Στο πρώτο στάδιο, έχουμε τον ορισμό του προσωρινού ή οριστικού κηδεμόνα μετά την διαπίστωση της μη ύπαρξης κληρονόμου ή της αμφισβήτησης ως προς το πρόσωπό του. Στο δεύτερο στάδιο, έχουμε την απογραφή περιουσιακών στοιχείων είσπραξη απαιτήσεων, έντοκη κατάθεση των μετρητών της κληρονομιάς, εκποίηση ακινήτων, εφόσον κριθεί απολύτως αναγκαία, εξόφληση χρεών της περιουσίας. Στο τρίτο στάδιο, εφόσον δεν εμφανιστούν κληρονόμοι, κατατίθεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αίτηση για την αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του δημοσίου. Τέλος, στο τέταρτο στάδιο, μετά την αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του δημοσίου, η ακίνητη περιουσία μεταγράφεται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και καταγράφεται απ’ την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ως δημόσιο κτήμα.
Σημείωσε δε, ότι δεν μπορεί να παραλειφθεί κάποιο στάδιο της διαδικασίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της και να αναγνωριστεί το δικαίωμα του δημοσίου.
Ο δεύτερος λόγος καθυστέρησης, είπε ο κ. Σαχινίδης, και ίσως και ο κυριότερος, είναι ότι οι διοριζόμενοι κηδεμόνες στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν ανταποκρίνονται και αποποιούνται του λειτουργήματος αυτού, παρότι πολλές φορές έχουν οι ίδιοι εκφράσει τη βούληση τους, να περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες διοριστέων κληρονόμων, όπου αυτοί τηρούνται. Η αποποίηση όμως, ή η παραίτηση τους κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης έχει ως συνέπεια την υποχρέωση της διοίκησης να ακολουθήσει εκ νέου όλη τη διαδικασία διορισμού κηδεμόνα και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων για περισσότερες από μία φορές, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός είπε ότι η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο επειδή υπήρχε μια δραματική εγκατάλειψη της χώρας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.
«Επειδή είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στην ιεράρχηση των πραγμάτων, θέλω να σας πω, ότι όταν ξαφνικά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με δέκα φωτιές, ιεραρχείς ποιες είναι οι φωτιές στις οποίες πρέπει να επικεντρώσεις την προσοχή σου για να προστατεύσεις το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως στο τέλος, θα ασχοληθείς με το πώς θα τις σβήσεις όλες. Από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπη με το πώς θα διαχειριστεί τη μεγαλύτερη, μεταπολεμικά κρίση. Και ειλικρινά σήμερα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, μετά και από τις χθεσινές εξελίξεις, ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να βρει μία λύση στο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και επτά μήνες ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι πήγαμε στο εξωτερικό, διαπραγματευτήκαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μία αποτελεσματική λύση, η οποία δίνει διέξοδο στα χρόνια προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης.
Είπε δε, ότι είναι ενδεικτικό της γενικότερης απαξίωσης ότι εδώ και δύο μήνες έχει σταλεί στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αίτημα για κατάρτιση λίστας υποψηφίων κηδεμόνων από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνιακών Θεμάτων, χωρίς να υπάρξει καμμία απάντηση από το Σύλλογο.
«Πρόθεση του Υπουργείου μας είναι να αναμορφώσουμε, να εξειδικεύσουμε και να επικαιροποιήσουμε τη νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση και εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομιών, καθώς και την εποπτεία και αντιμισθία των κηδεμόνων αυτών. Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε συστήσει αρμόδια επιτροπή για την επεξεργασία του θέματος αυτού», συμπλήρωσε ο κ. Σαχινίδης.
Τέλος, διευκρίνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ώστε αυτή να δώσει τη δυνατότητα μελλοντικά να έχουμε έσοδα από εκεί και ώστε οι όποιες απώλειες υπάρχουν, να μπορέσουν μελλοντικά να αναπληρωθούν από αυτά τα έσοδα.