ΓΤΤ


Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τα μέτρα αποδίδουν, αλλά…

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

* Προτάσεις Τζίκα - Καγκελάρη για στήριξη εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και φόβοι για χιλιάδες λουκέτα

Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι εφόσον συνεχιστεί η αποδοτικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, δεν θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων και κυρίως η περικοπή ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασε ο Λαρισαίος υφυπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης, κατά τη συνάντηση που είχε, χθες το μεσημέρι στη Λάρισα, με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού.
Ο κ. Σαχινίδης, επισήμανε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα αποδίδουν, επικαλούμενος τα όσα ανακοινώθηκαν προχθές από το Λογιστήριο του Κράτους. Ως γνωστόν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το δημοσιονομικό έλλειμμα κατέγραψε μείωση 41,5% το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2010, κυρίως λόγω της περιστολής των κρατικών δαπανών. Ειδικότερα, τα στοιχεία καταδεικνύουν μείωση του ελλείμματος στο τετράμηνο κατά 41,5%, στα 6,31 δισ. ευρώ, έναντι 10,7 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θέτει ετήσιο στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 35,1%.
Όπως τόνισε ο Λαρισαίος πολιτικός, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών, όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε κυβέρνηση τον Μάρτιο.
«Εάν δεν υπήρχε σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, η κυβέρνηση θα είχε την ευχέρεια να μην έπαιρνε όλα τα μέτρα, που πήρε. Εάν είχαμε πίστωση χρόνου, θα μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι μπορούσαμε να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Δυστυχώς, η Ελλάδα πλήρωσε και πληρώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας που τη συνόδευε, εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών», τόνισε με έμφαση ο κ. Σαχινίδης. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει πολλούς συμμάχους στην κοινωνία, κάνοντας λόγο για το «κίνημα των αποδείξεων», που αναπτύχθηκε από πολίτες και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι μετά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης, πλέον ήρθε η ώρα ώστε να μπουν οι βάσεις και να ασκηθούν οι πολιτικές για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, που πρέπει να μπει σε νέα βάση, και κυρίως να μην στηρίζεται σε δανεικά.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, εξέφρασε ικανοποίηση για την κοινωνική ευθύνη που επιδεικνύουν οι φορείς, και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν την αλλαγή των όρων των δανείων και των πιστωτικών καρτών για τους δημοσίους υπαλλήλους, υποστηρίζοντας ότι τον δρόμο άνοιξε η απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. «Σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι περισσότερο από αναγκαία η επίδειξη κοινωνικής ευθύνης απ΄ όλους, τόνισε ο κ. Σαχινίδης. Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε κατά συνδικαλιστικής παράταξης, που δεν κατονόμασε και προχωρά σε αποκλεισμούς λιμανιών και ξενοδοχείων, την ώρα που είναι αποδεκτό πως η Ελλάδα, έχει να περιμένει πολλά από τον τουρισμό που αποτελεί τη βαριά της βιομηχανία. «Ο καθένας κρίνεται από τις αποφάσεις, τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που παίρνει στο δημόσιο διάλογο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, στην εισήγησή του, ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε πως η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη λήψη μέτρων την ώρα που διαπιστώθηκε πως το κόστος άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές ήταν απαγορευτικό και επισήμανε πως οι εξελίξεις δικαίωσαν την επιλογή για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης επισημαίνοντας πάντως ότι δεν ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ΟΙ κ. ΤΖΙΚΑΣ – ΚΑΓΚΕΛΑΡΗΣ
Νωρίτερα, ο κ. Σαχινίδης, άκουσε τόσο τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικ. Τζίκα και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Κ. Καγκελάρη, να αναφέρονται στις δύσκολες στιγμές που περνά η αγορά, προτείνοντας και τρόπους στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Τζίκας κατέθεσε σειρά προτάσεων που είναι οι εξής:
* Επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας
* Ουσιαστική δυνατότητα αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων σε πολλές δόσεις, είτε πρόκειται για ληξιπρόθεσμα είτε για ενήμερα δάνεια. Επίσης, δυνατότητα μετατροπής των ανοιχτών κεφαλαίων κίνησης σε τοκοχρεολυτικά.
* Επέκταση του μέτρου αποπληρωμής με ευνοϊκούς όρους των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους.
* Έλεγχος των καρτέλ, ώστε οι τιμές στα βασικά είδη να διαμορφωθούν στα επίπεδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης
* Πάταξη του φαινομένου του παρεμπορίου που πλήττει το υγιές στεγασμένο εμπόριο και στερεί τα δημόσια ταμεία από σημαντικότατα έσοδα
* Πάγωμα ή και μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ-- διόδια
* Πάγωμα των πλειστηριασμών για τρία τουλάχιστον χρόνια
* Καμία αύξηση στις εισφορές του ΟΑΕΕ
* Παράταση της ρύθμισης οφειλών στο δημόσιο
* Μη κατάργηση τμηματικής καταβολής ΦΠΑ
* Νομοθετική ρύθμιση για πάγωμα ή και μείωση ενοικίων
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη τη μείωση κατά 41,5% του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο έναντι του στόχου 35,1 που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Είναι σημαντικό σε αυτή την άσχημη συγκυρία τουλάχιστον οι θυσίες του ελληνικού λαού να μην πάνε χαμένες. Η ευημερία των αριθμών είναι ένα μεγάλο στοίχημα που έχει πια σχέση με την επιβίωσή μας ως έθνος. Αυτό που πρέπει να γίνει σε δεύτερη φάση είναι να δοθεί προοπτική στην πραγματική οικονομία έτσι ώστε να μην ευημερούν οι αριθμοί και να πτωχεύει ο λαός μας».
Από την πλευρά του και ο κ. Καγκελάρης, εξέφρασε την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές στήριξης κυρίως μέσω της μείωσης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
ΑΡΗΣ ΨΥΧΑΣ
eleftheria.gr