ΓΤΤ


Τρίτη 25 Μαΐου 2010

«Θέλουν το πάρκο αυλή για τα σπίτια τους» Ο Αναυρος «φλέγεται»!

«Εμπρηστής» ο αντιδήμαρχος, Γ. Δανηλόπουλος, που κατηγορεί για ιδιοτέλεια περιοίκους και δίνει στοιχεία «φωτιά» για περίεργους αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων, την ανέγερση κτηρίων μαμούθ και την δράση «αγανακτισμένων» πολιτών
«Φωτιές» ανάβει για το θέμα της αξιοποίησης του Αναύρου και το «ΞΕΝΙΑ»,, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Δανηλόπουλος, καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ καταλογίζει σε όσους εκ των περιοίκων αντιδρούν την επιθυμία να λειτουργεί ο χώρος ως αυλή των ακριβών κατοικιών τους, «φάτσα πάρκο» όπως τις χαρακτηρίζει.
Ο Γ. Δανηλόπουλος, δεν μασάει τα λόγια του και επιτίθεται στους «οικολόγους» και τους περιοίκους, και «φωτογραφίζει» ως πρωτοστάτη των αντιδράσεων παλιό κάτοικο της περιοχής, που λησμόνησε να γνωστοποιήσει ότι στην κατοχή της οικογένειάς του ανήκει προνομιακό οικόπεδο στην περιοχή, που ήταν κοινόχρηστος χώρος!
Τέλος σημειώνει ότι με την αναθεώρηση του σχεδίου πόλης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αλλά και μετέπειτα αποδεσμεύθηκαν από κοινωφελείς χρήσεις δύο μεγάλα οικόπεδα της Εθνικής απέναντι από το «Ξενία» και χτίστηκαν δύο μεγάλες εξαώροφες πολυκατοικίες, δηλαδή «δύο Ξενία» ακόμη, χωρίς κανείς να αντιδρά, έστω και για τα μάτια.
«Το ότι τα ακίνητα αυτά είναι ιδιωτών και η υπεραξία τους συνεχώς μεγαλώνει ενώ το Ξενία είναι περιουσία του Δήμου ( άρα του λαού) που αποδίδει στα ταμεία του Δήμου κάθε χρόνο περίπου 400.000 �δεν πιστεύω να έχει καμία σχέση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου αναφέρεται ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας Γιώργος Δανηλόπουλος με αφορμή τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από πολίτες του Αναύρου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, στη συζήτηση για το Α στάδιο της Μελέτης Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου. Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι η απόκρυψη πληροφοριών και γεγονότων, από ορισμένους, δημιουργούν συνθήκες εκμετάλλευσης του νεανικού ή άλλου ενθουσιασμού αναφορικά με την «πλατεία» του Αναύρου.
Η νέα μελέτη του ΓΠΣ Βόλου αφορά μια περιοχή 216.000 περίπου στρεμμάτων, 129.000 κατοίκων και ασχολείται με όλο το φάσμα της διαχείρισης του χώρου αυτού στους άξονες της χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, χρήσεων γης, παραγωγικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Ξεφεύγει κατά πολύ από τις σημειακές προσεγγίσεις, όπως αυτής του θέματος και αδικείται όταν προσεγγίζεται μόνο με σημειακή θεώρηση.
Ο κοινόχρηστος χώρος του Αναύρου όπως αυτός οριοθετείται από τον Αγ. Κωνσταντίνο μέχρι το ΝΟΒ και από τις γραμμές του τρένου μέχρι την θάλασσα έχει τοπικό αλλά και σε επίπεδο πόλης επηρεασμό.
Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι επειδή κάποιος είχε την οικονομική ευχέρεια να αγοράσει «φάτσα πάρκο» διαμέρισμα δεν πιστεύει ότι ο κοινόχρηστος χώρος του Αναύρου είναι η αυλή του, καθώς οι λειτουργίες που εξυπηρετεί αφορούν το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Επίσης ένας τέτοιος χώρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα. Ο περιβάλλων χώρος με το πως δομείται, πως λειτουργεί και τι εικόνα έχει, επηρεάζει και διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα, την αποδοτικότητα και την διαδραστικότητα ανθρώπων και χώρου. ’ρα η περιοχή Αναύρου θα εξεταστεί για τον χώρο μεταξύ των γραμμών και της θάλασσας αλλά και μεταξύ της οδού Πλαστήρα και της Πολυμέρη.
Αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις που μοιράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους πρωτεργάτες της κίνησης για την «προστασία του Αναύρου» επικεντρώνονταν στην προστασία του περιβάλλοντος, οι φωνές είχαν και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και ζητούσαν ονόματα «αντιπεριβαλλοντολόγων» και «εχθρών της πόλης» μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Δύο νέα Ξενία»
Η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αλλά και μετέπειτα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δέσμευαν για κοινωφελείς χρήσεις δύο μεγάλα οικόπεδα της Εθνικής απέναντι από το Ξενία. Στα οικόπεδα αυτά με οικοδομικές άδειες του 2001 και του 2006 χτίστηκαν δύο μεγάλες εξαώροφες πολυκατοικίες 4367,68 τ.μ. και 5649,61 τ.μ. (συνολική επιφάνεια 10017,29 τ.μ.). Το συνολικό εμβαδόν του Ξενία είναι 5.353 τ.μ. και άρα κτίστηκαν «δύο Ξενία» ακόμη. Ο κ. Δανηλόπουλος ερωτά πως αποδεσμεύτηκαν τα οικόπεδα αυτά και γιατί σημερινοί «ανησυχούντες» δεν αντέδρασαν δυναμικά όπως το κάνουν σήμερα. «Το ότι τα ακίνητα αυτά είναι ιδιωτών και η υπεραξία τους συνεχώς μεγαλώνει ενώ το Ξενία είναι περιουσία του Δήμου ( άρα του λαού) που αποδίδει στα ταμεία του Δήμου κάθε χρόνο περίπου 400.000 δεν πιστεύω να έχει καμία σχέση» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
Τονίζει ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν έγιναν τα επεισόδια από παλαιό κάτοικο της περιοχής δήθεν στον παλμό της προστασίας του περιβάλλοντος επηρεάζοντας την νεολαία προς την κατεύθυνση αυτή, που όμως λησμόνησε να ενημερώσει την νεολαία, αλλά και τους άλλους απληροφόρητους κατοίκους της περιοχής ότι στον οικογενειακό του κύκλο ανήκει προνομιακό οικόπεδο στην περιοχή τμήμα του οποίου ήταν χαρακτηρισμένο για κοινόχρηστος χώρος.
Στα τέλη της δεκαετίας του 90 και σύμφωνα με την τότε πολεοδομική νομοθεσία ζήτησε και πέτυχε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης και από κοινόχρηστος χώρος, τμήμα του οικοπέδου εμβαδού 68τ.μ., μετετράπει σε πρασιά με αποτέλεσμα να αυξηθεί η δόμηση του οικοπέδου κατά 142,8 τ.μ. Αν δε, υπολογιστεί αξία περίπου 3.000.μ., με την τροποποίηση αυτή υπήρξε όφελος σε σημερινές τιμές 428.000 Το ότι η πρασιά, κατά πληροφορίες, κτίστηκε και αυτή παρανόμως αυξάνει το μέγεθος του οφέλους. «Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ενημερώθηκε η νεολαία που ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό όταν καθοδηγούμενη ότι αγωνίζεται για αξίες φώναζε απαράδεκτες φράσεις εναντίον του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ο κ. Δανηλόπουλος σημειώνει ότι τα ψηφίσματα που κατετέθησαν για την προστασία του περιβάλλοντος είναι εξ αντανακλάσεως και καταγγελίες για τα καταστήματα που έχουν μέτωπο στο πάρκο και στα οποία ενδεχομένως να υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις, ιδίως στις πρασιές των πολυκατοικιών, που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Οι όποιοι αναγκαστικοί έλεγχοι γίνουν στο μέλλον θα υλοποιούν και θα έχουν αφετηρία τα ψηφίσματα αυτά.
Να προστατευθεί πολεοδομικά
Ο αντιδήμαρχος για τον αστικό περίγυρο του Αναύρου, όπως οριοθετήθηκε παραπάνω και στα πλαίσια της εξέλιξης της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ Βόλου μετά την εκδήλωση ευαισθητοποίησης των κατοίκων εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα και να προστατευθεί πολεοδομικά και περιβαλλοντικά καλύτερα. Έτσι η μείωση του Συντελεστή Δόμησης από 2,10 σε 1,80 σε συνδυασμό με την μείωση των υψών θα λειτουργήσει ευεργετικά για την περιοχή παρότι θα περιορίσει δραματικά τα οικονομικά οφέλη εκ της υπεραξίας λόγω θέσης. Θα είναι όμως μια έμπρακτη και γενναία απόδειξη υλοποίησης των ιδεών περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Για αυτή καθαυτή την περιοχή του Κ.Χ. του Αναύρου στο εγκεκριμένο ΓΠΣ του 1985 ο χαρακτηρισμός που υπάρχει και η κατεύθυνση που δίνεται από το ΓΠΣ είναι μία ζώνη κατά μήκος με χρήσεις «κεντρικών λειτουργιών πόλης» με δύο ζώνες εκατέρωθεν αστικού πρασίνου και ελεύθεροι χώροι.
Τι σημαίνει «κεντρικές λειτουργίες πόλης»
Σημαίνει σύμφωνα με το άρθρο 4 του Προεδρικού Διατάγματος περί Χρήσεων Γης (ΠΔ/23-2-1987) ότι γίνονται κατοικίες, ξενώνες, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, διοίκηση, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, εκπαίδευση, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, κτίρια στάθμευσης, πρατήρια βενζίνης, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, εκθεσιακά κέντρα, εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτά προβλέπονται στο ισχύων ΓΠΣ του 1985 και αυτά αλλάζουν.
Με την νέα πρόταση, σε επίπεδο δηλαδή ΓΠΣ, προτείνουν την κατάργηση όλων των παραπάνω ρυθμίσεων και προβλέψεων και για τον χώρο του Αναύρου από τον Αγ. Κωνσταντίνο μέχρι το ΝΟΒ και από τις γραμμές του τραίνου μέχρι την θάλασσα προτείνουν μια σειρά λύσεις.
Ο χώρος μεταξύ του χειμάρρου Αναύρου σιδηροδρομικής γραμμής Παναγίας και θάλασσας (περιοχή ΝΟΒ) να χαρακτηριστεί χώρος ναυταθλητικών εγκαταστάσεων όπως ήταν ιστορικά, που μεγάλωσε και ανέδειξε αθλητικά γενιές Βολιωτών και με την βελτίωση των εγκαταστάσεων πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσει τον ναυταθλητισμό με καλύτερες συνθήκες.
Στην έκταση που καταλαμβάνει το ξενοδοχείο Ξενία (11,4 στρέμματα) να καθοριστούν χρήσης τουρισμού. Ο χαρακτηρισμός αυτός τακτοποιεί πολεοδομικά το ξενοδοχείο που βρίσκεται στο χώρο αυτό πάνω από τέσσερις δεκαετίες, όταν απέναντί του ήταν μάντρες με καρνάγια και βιομηχανίες και δίπλα του τα μπάζα του σεισμού και διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και τώρα σαν δημοτική περιουσία, πέρα από τα έμμεσα οφέλη, αποδίδει άμεσους πόρους 400.000�στην πόλη.
Η υπόλοιπη περιοχή χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος χώρος με την διατήρηση των υφισταμένων δημοτικών εγκαταστάσεων.
Με τις συγκεκριμένες προτάσεις όπως υποστηρίζει ο κ. Δανηλόπουλος βελτιώνονται δραματικά οι πολεοδομικές χρήσεις της περιοχής με την εξάλειψη της υφιστάμενης χρήσης «κεντρικών λειτουργιών» και εξασφάλιση των κοινόχρηστων λειτουργιών. Εκτιμά ότι οι ανεύθυνες και αποπροσανατολιστικές φωνές ότι θα «κτιστεί όλος ο ’ναυρος, θα καταστραφεί η πόλη» ουδόλως στοιχειοθετούνται.
«Έτσι έχουν τα πράγματα για την επίμαχη περιοχή και έτσι θα ακούγονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο αν δεν εμποδίζονταν η συζήτηση. Διαπιστώνουμε όμως ότι ορισμένοι, παρότι έχουν ενημερωθεί και γνωρίζουν τα παραπάνω, επιμένουν, επαναλαμβάνουν, μεταδίδουν και διαβεβαιώνουν, προς μη γνωρίζοντες κυρίως, για απόψεις και κατευθύνσεις που δεν ισχύουν. Μα αυτές ακριβώς οι τρεις λέξεις (επανάληψη, μετάδοση, διαβεβαίωση) είναι ο πυρήνας των μέσων δράσης για την δημιουργία ψυχολογίας μάζας όπως τις αναλύει ο Gustave Le Bon στο βιβλίο του Η ψυχολογία των μαζών. Στους φοιτητές που παρέστησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και στους κατοίκους της περιοχής απομένει η επιλογή αν θα είναι υποκείμενα ψυχολογίας μάζας ή σκεπτόμενες προσωπικότητες έπειτα από αμφίπλευρη και στοιχειοθετημένη ενημέρωση.