Ακρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας για τις παιδικές χαρές σε Βόλο και Ν. Ιωνία, καθώς φαίνεται πως αυτές δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης σημασίας από τους φορείς.
Η κ. Χρυσικού μελέτησε με επί τόπια έρευνα 45 υπαίθριους παιχνιδότοπους στους δήμους της Ν. Ιωνίας και Βόλου Μαγνησίας από το Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2009.
Μεταξύ των στόχων ήταν να φανεί η κατάσταση αυτών και εάν ελλοχεύει κινδύνους για τη σωματική υγεία των παιδιών, εάν οι ευκαιρίες παιχνιδιού ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, αλλά και να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά, προκειμένου να διαπιστωθεί η παιδαγωγική ποιότητα και να προσδιοριστούν ζητήματα ασφαλείας στην τοποθεσία, τον εξοπλισμό και την επιφάνεια.
Ασφάλεια των παιδικών χαρών
Αποτυπώνοντας τα στοιχεία της έρευνας στις παιδικές χαρές διαπιστώθηκε πως το 68,7% των καθισμάτων στις κούνιες ήταν φτιαγμένο από ξύλο, στο 56,2% το ύψος της βάσης του καθίσματος από το έδαφος ήταν ακατάλληλο, στο 48,9% του εξοπλισμού υπήρχαν ρωγμές και αιχμηρά σημεία, το 84,4% των παιδικών χαρών είναι φτιαγμένες σε ακατάλληλη ή σκληρή επιφάνεια (σκληρό χώμα, γρασίδι, τσιμέντο, χαλίκι), ενώ στο 86,7% αυτών το βάθος της επιφάνειας είναι ακατάλληλο.
Εξοπλισμός - Τοποθεσία
Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των παιδικών χαρών, το 75,6% αυτών έχει κατάλληλη απόσταση ανάμεσα στον εξοπλισμό και την περιβάλλουσα περιοχή. Στο 93,3% η απόσταση είναι κατάλληλη ανάμεσα στον εξοπλισμό, ενώ στο 93,3% δεν υπήρχε ηλικιακός διαχωρισμός στον εξοπλισμό.
Στην έρευνα όμως έγινε μελέτη και για την τοποθεσία των παιδικών χαρών. Ειδικότερα, το 99,8% αυτών βρίσκονται σε απόσταση 1000 μ. από τις κατοικίες, το 93,3% έχουν ένα καλό επίπεδο άτυπης εποπτείας.
Παρ’ όλα αυτά μόνο στο 33,3% τα παιδιά μπορούν να φτάσουν ακίνδυνα και ανεξάρτητα, ενώ στο 35,6% μια ή περισσότερες ομάδες αποκλείονται εξαιτίας της κακής πρόσβασης.
Αξία παιχνιδιού
Εκτός όμως από τα τεχνικά προβλήματα και τις ελλείψεις έγινε διεξοδική έρευνα για την αξία του παιχνιδιού που γίνεται στις παιδικές χαρές.
Στο 84,4% των παιδικών χαρών δεν υπάρχει καμιά πρόκληση για τα παιδιά να παίξουν γιατί ο χώρος είναι άχαρος και βαρετός. Στο 73,3% υπάρχουν πολύ λίγα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παιχνιδιού που επιτρέπουν διαφορετικές αισθήσεις, ενώ στο 75,6% υπάρχει περιορισμένη παροχή για επαφή των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον.
Παράλληλα, στο 53,3% των παιδικών χαρών δεν υφίστανται καθόλου καθίσματα για να καθίσουν τα παιδιά να παίξουν παρέα ή για επιτραπέζια παιχνίδια, το 97,8% προσφέρει λίγα ή τίποτα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του 80% των παιδικών χαρών είναι σε βασικό επίπεδο και προσθέτουν λίγα στην αξία παιχνιδιού.
Φροντίδα και συντήρηση
Σημαντικό ζήτημα που αφορά στις παιδικές χαρές είναι η φροντίδα και συντήρησή τους. Από τα στοιχεία αναδεικνύεται πως υπάρχει μια παραμέληση σε τακτική βάση της ανανέωσης των υποδομών των παιδικών χαρών, γεγονός που τις κάνει επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά.
Συγκεκριμένα, το 82,2% δεν παρουσιάζει κανένα πρόγραμμα τακτικών ελέγχων για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, το 37,8% των καθισμάτων για ενήλικες δε βρίσκονται σε καλή διάταξη, ενώ στο 35,6% οι κάδοι απορριμμάτων είναι σε κακή κατάσταση. Επιπλέον στο 77,8% υπάρχουν στοιχεία από ακαθαρσίες σκύλων και το πιο σημαντικό είναι πως σε καμιά παιδική χαρά δεν υπάρχουν τουαλέτες για τα παιδιά και τους συνοδούς τους.
Συμπεράσματα
Απόρροια της έρευνας ήταν πως θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις προκειμένου να δύναται η πρόσβαση και σε παιδικά με κινητικά και άλλα προβλήματα.
Παρ’ όλα αυτά μόνο ένας από κάθε τύπο εξοπλισμού βρίσκεται σε προσβάσιμη διαδρομή και μόνο 50%του εξοπλισμού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Επιπλέον αναδείχθηκε η ανάγκη για τοποθέτηση καθισμάτων από μαλακά υλικά (καουτσούκ) για να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Αναφορικά με τον εξοπλισμό, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός του ανάλογα με τις ηλικίες αλλά και το είδος των δραστηριοτήτων. Βεβαίως και θα πρέπει να προσεχθεί το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι παιδικές χαρές, να υπάρχει πράσινο και νερό, ενώ ο χώρος θα πρέπει να είναι ελκυστικός και να προκαλεί τα παιδιά να παίξουν.
Τέλος, σημαντικό στοιχείο είναι ο τακτικός έλεγχος και η συντήρηση που θα πρέπει να υλοποιείται από τους δήμους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα με την υπηρεσία συντήρησης του Δήμου Βόλου τονίστηκε πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται διάφορες συντηρήσεις στις παιδικές χαρές, ωστόσο οι μεγάλες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι.
Την παραπάνω διπλωματική εργασία επέβλεψε η κ. Φένια Μπότσογλου, Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και η κ. Δόμνα-Μίκα Κακανά, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος.
Συντάκτης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλουhttp://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/27237/-45----.aspx