ΓΤΤ


Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Νέα γραμμή παραγωγής στο εκκοκκιστήριο της ΕΑΣΤ

Εγκαταστάθηκε χθες παρουσία του προέδρου της Ένωσης κ. Αχιλλέα Λιούτα – Πολλαπλασιάζεται η δυναμικότητα σε εκκόκκιση βαμβακιού και βελτιώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων




1. Παρουσία του κ. Λιούτα εγκαταστάθηκε η νέα γραμμή παραγωγής
2. Το ενωσιακό εκκοκκιστήριο διπλασιάζει τη δυναμικότητά του
3. Με ιδιαίτερη προσοχή τοποθετήθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός
Στην εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού της νέας γραμμής εκκόκκισης προχώρησε χθες η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων.
Του Λάζαρου Μάμαλη
Πρόκειται για τον μεταχειρισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό που αγόρασε η ΕΑΣΤ από εκκοκκιστήριο της Βοιωτίας και ο οποίος διπλασιάζει τη δυναμικότητα του ενωσιακού εκκοκκιστηρίου στο Μεγαλοχώρι. Ειδικότερα, στην υπάρχουσα γραμμή εκκόκκισης δυναμικότητας 400 τόνων σύσπορου βαμβακιού το εικοσιτετράωρο, προστίθεται άλλη μία ίσης δυναμικότητας. Επομένως, η ΕΑΣΤ θα έχει τη δυνατότητα να εκκοκκίζει, 800 τόνους την ημέρα.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή διαδικασία εγκατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού με δηλώσεις του αναφέρθηκε στα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτής της αναβάθμισης, τόσο για την Ένωση, όσο και για τους παραγωγούς: «Η αύξηση της δυναμικότητας θα προσφέρει μεγάλη εξυπηρέτηση στους παραγωγούς οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια συνωστίζονταν έξω από το εκκοκκιστήριο περιμένοντας με τις ώρες και τις ημέρες να παραδώσουν την παραγωγή του. Σημαντικά θα είναι τα οφέλη ως προς την ποιότητα του εκκοκκισμένου βαμβακιού τα οποία θα επιστρέψουν στους παραγωγούς».
Ο κ. Λιούτας, ακολούθως, εξήγησε αυτά τα οφέλη: «Μένοντας το βαμβάκι επί ημέρες στις πλατφόρμες, «άναβε» με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητά του. Πλέον το βαμβάκι θα εκκοκκίζεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Επομένως, η ΕΑΣ Τρικάλων θα μπορεί να πετυχαίνει υψηλότερες τιμές για το εκκοκκισμένο βαμβάκι οι οποίες θα επιστρέφουν στους παραγωγούς».
Έτοιμο για εκκόκκιση
Ο κ. Λιούτας, υπογράμμισε πως «η νέα γραμμή εκκόκκισης θα είναι έτοιμη μέχρι την νέα εκκοκκιστική περίοδο. Στη συμφωνία που υπήρξε με τον πωλητή, είναι η εγκατάσταση, αλλά και η δοκιμαστική λειτουργία της νέας γραμμής». «Πρώτα θα δουλέψει, θα εκκοκκίσουμε βαμβάκι και μετά θα εξοφληθεί ο πωλητής», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΤ.
Το ξηραντήριο
Ο κ. Λιούτας αναφέρθηκε και στο νέο ξηραντήριο που προσφέρθηκε ως δώρο στην ΕΑΣΤ με την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ο ίδιος, ανέφερε: «Όπως βλέπετε, πρόκειται για ένα σχεδόν, καινούργιο ξηραντήριο για το οποίο κατηγορήθηκε η διοίκηση. Μπορεί να ξηραίνει 300 τόνους βαμβακόσπορου ή καλαμποκιού το εικοσιτετράωρο, όταν το παλαιό δεν είχε καν τη μισή δυναμικότητα. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να ψύχει μετά τη ξήρανση τον σπόρο διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα η οποία θα επιτρέψει τη διεκδίκηση καλύτερων τιμών από τους εμπόρους στους οποίους καταλήγει ο βαμβακόσπορος».

Η ΕΡΕΥΝΑ 08 Ιουνίου 2010, αρ. φύλλου 15518,   σελίδα 7