ΓΤΤ


Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Νέες πληγές για τους αγρότες της Φαρκαδόνας

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση των αρδευτικών καναλιών, βυθίζοντας στα νερά εκατοντάδες στρέμματα με βαμβάκι, σιτηρά και τριφύλλι




Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ
Το χειμώνα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υπερχείλιση του Πηνειού και του Ενιπέα ποταμού. Αν και καλοκαίρι, οι αγρότες της Φαρκαδόνας συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές που προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε το νομό μας.
Στο έλεος των καιρικών φαινομένων βρέθηκε χθες το πρωί η περιοχή της Φαρκαδόνας, προκαλώντας ένα ακόμη δυνατό χτύπημα στον αγροτικό κόσμο.
Λίγο λεπτά μετά τις 8 το πρωί η περιοχή της Φαρκαδόνας επλήγη από ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες στάθηκαν αφορμή να πλημμυρίσουν δεκάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαμβάκι, σιτηρά, τριφύλλια και σιτηρά.
Οι δυνατές βροχοπτώσεις έπληξαν τα δημοτικά διαμερίσματα της Πηνειάδας, τους Ζάρκου, της Φαρκαδόνας και του Κεραμιδίου. Τα αρδευτικά κανάλια που βρίσκονται στην περιοχή δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα τοπικά, όπως χαρακτηρίζονται νερά, με αποτελέσματα να σημειωθεί υπερχείλιση και να βυθιστούν εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών.
Μέχρι και χθες νωρίς το μεσημέρι δεν υπήρξε εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων που υπέστησαν ζημιές. Αγρότες πάντως έκαναν λόγο για εκατοντάδες στρέμματα, δίνοντας βαρύτητα στα σιτηρά που βρίσκονται, λίγες μονάχα ημέρες, πριν την συγκομιδή του προϊόντος.
Οι αγρότες της Φαρκαδόνας χθες εξέφραζαν την απογοήτευση τους επισκεπτόμενοι τα χωράφια τους, ζητώντας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τον ΕΛΓΑ την άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών από 0% έως και 100%.
Φόβοι για υπερχείλιση του Πηνειού
Οι ισχυρές βροχές όχι μόνο δεν βοήθησαν τις καλλιέργειες αλλά ενέτειναν τους φόβους των αγροτών για την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού. Από χθες το πρωί η στάθμη των νερών ανέβηκε αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ οι φόβοι των αγροτών ήταν έντονοι για τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην κάθοδο των νερών από τους παραποτάμους Καλέτζι και Φαρσαλίτη.
Σε μια τέτοια περίπτωση η καταστροφή για τους αγρότες θα ήταν ολοκληρωτική με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αγροτικό κόσμο.
Από την πλευρά της η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας Τρικάλων, ο προϊστάμενος του τμήματος κ. Ευάγγελος Μάμαλης και οι υπάλληλοι βρισκόταν χθες σε ετοιμότητα για να επέμβουν, αν χρειαστούν ενώ βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους του νομού.

Η ΕΡΕΥΝΑ 06 Ιουνίου 2010, αρ. φύλλου 15517,   σελίδα 9