ΓΤΤ


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΙΚΟΥ ΚΥΠΟΥΡΓΟΥ, Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει

ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Μουσική Σχολή του Δήμου Τυρνάβου παρουσιάζει το μιούζικαλ του Νίκου Κυπουργού Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει σε μουσική διεύθυνση Χρήστου Κτιστάκη και σκηνοθεσία Άκυ Μητσούλη, στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010 στις 8 μ.μ. και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010 στις 11 π.μ.. Θα ακολουθήσουν και παραστάσεις για τα σχολεία του Τυρνάβου.
Το μιούζικαλ του Νίκου Κυπουργού Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (Λιμπρέτο: Θωμάς Μοσχόπουλος, με τη συνεργασία του συνθέτη) γράφτηκε κατά παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1994 για δύο μόνο παραστάσεις υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου.
Το έργο είναι βασισμένο στο παραμύθι Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το οποίο με ευφυή τρόπο ανανεώνεται και μεταφέρεται στο χώρο της μουσικής, αποτελώντας μια χαριτωμένη ποιητική εισαγωγή στο μουσικό χώρο για παιδιά κάθε ηλικίας.
Σ’ αυτή, λοιπόν, την παραλλαγμένη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού, ο βασιλιάς ζητά από το μουσικό της αυλής του να συνθέσει ένα έργο το οποίο θα συνδυάζει αρμονικά τις μουσικές που τον έχουν συγκινήσει κατά καιρούς. Ο βασιλιάς θα ήθελε να ζει στην εποχή του Μότσαρτ ή του Μπαχ ή του Μπετόβεν... Αυτό όμως που επιθυμεί στο βάθος είναι μια μελωδία που θα του ταράζει την καρδιά, θα δίνει νόημα στη ζωή του. Ο μουσικός της αυλής είναι απελπισμένος. Ό,τι και αν συνθέτει, όσο και να προσπαθεί, ο βασιλιάς μένει δυσαρεστημένος. Ο μουσικός νιώθει πως έχει στερέψει από έμπνευση, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται η περιφρονημένη από τη σύγχρονη μουσική Μούσα, για να τον βοηθήσει. Μαζί γράφουν μια υπέροχη μελωδία, ενώ στον ανικανοποίητο βασιλιά η Μούσα δίνει ένα καλό μάθημα. Υποδύεται την κοσμογυρισμένη διάσημη μουσικό, που τις συνθέσεις της μπορούν να ακούσουν μόνο οι εκλεπτυσμένοι ακροατές. Η Μούσα και ο μουσικός παρουσιάζουν ένα «αριστούργημα» σιωπής, για να καταδειχθεί στο τέλος ότι ο βασιλιάς είναι θλιβερός, μόνος και χωρίς μουσικό αίσθημα...
Η παράσταση βασίζεται στην πλούσια (αισθητικά και διανοητικά) μουσική του Κυπουργού και στο ευφυές κείμενο του Μοσχόπουλου, διαπλέκοντας με τρόπο αναπάντεχο το παραμύθι με το σολφέζ και τη θεωρία της μουσικής. Παράλληλα, η έντονη χιουμοριστική διάθεση που χαρακτηρίζει τόσο το κείμενο, όσο και τη μουσική, αλλά και τη σκηνοθεσία, θέτει τις βάσεις για μια φρέσκια και απολαυστική μουσικοθεατρική πρόταση για μικρούς και μεγάλους.
Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι λυρικοί τραγουδιστές Γρηγόρης Πυριαλάκος (Βασιλιάς), Μαρία Ρουκά (Μούσα) και Αστέριος Τσέτσιλας (Μουσικός). Συμμετέχουν, επίσης, από τη Χορωδία Νέων Της Μουσικής Σχολής Δήμου Τυρνάβου, οι : Στελίνα Πορτέση, Άννα-Μαρία Σαμουλαδά, Χαρά Γιαννούλα, Ευαγγελία Κεφάλα, Παλμύρα Μάτου, Ευτυχία Ρίζου και Δάφνη Γράβαλου, καθώς επίσης και 15μελές ορχηστρικό σύνολο.
Μουσική Διεύθυνση : Χρήστος Κτιστάκης
Σκηνοθεσία : Άκυς Μητσούλης
Σκηνικά : Ελένη Καλαμπαλίκη
Κοστούμια : Ελένη Ψύρρα
Χορογραφίες : Φαίη Σούκου
Επιμέλεια αφίσας – προγράμματος : Μαρία Βαρδιοπούλου
Φωτισμοί : Βασίλης Σαμουλαδάς
Βοηθός σκηνοθέτη : Πατρούλα Χριστοδούλου


http://www.mustmag.gr/component/content/article/63-me-mia-matia/2412-vasilias-akoyei