ΓΤΤ


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ίππος μέλας

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

«Ιδού ίππος μέλας και ο καθήμενος επ' αυτόν
έχων ζυγόν εν τη χειρί αυτού »
Αποκάλυψη ΣΤ',5

Το μαύρο άλογο (ίππος μέλας) ως σύμβολο, κατά τη λαϊκή θυμοσοφία σημαίνει θάνατο. Αλλά μη φοβηθείς αγαπητέ αναγνώστη, αν δεις στον ύπνο σου άλογο μαύρο. Υπάρχει καλύτερη ερμηνεία.
Στο έκτο κεφάλαιο της Αποκάλυψης το μαύρο άλογο δεν είναι σύμβολο του Θανάτου. Ο καβαλάρης του μαύρου αλόγου είναι ο καβαλάρης με το ζυγό στο χέρι. Το άλογο που συμβολίζει το θάνατο είναι ο «χλωρός ίππος».Ο θάνατος είναι ο καβαλάρης που έρχεται επάνω σε ίππο χλωρό. «Ιδού ίππος χλωρός και ο καθήμενος επάνω αυτού, όνομα αυτώ ο θάνατος και ο άδης ηκολούθει μετ' αυτού» Άρα το μαύρο άλογο δεν συμβολίζει το θάνατο, αλλά την εποχή που προηγείται από αυτόν, την εποχή της διάλυσης, όταν οι κοινωνίες και οι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση του μέτρου και δεν είναι κανένας σωστός όπως και να τους μετρήσει κανείς.
Τι να κάνουμε όμως, αν είναι το πεπρωμένο μας αυτό; Συνήθως τηρούμε μοιρολατρική στάση, όταν δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποβάλουμε στον έλεγχο τις παρορμήσεις μας και προτιμούμε να αφεθούμε σ' αυτές αντί να εξαγνίζουμε κάθε φορά τη ζωή μας. Όταν ερμηνεύουμε κάποιο δυσοίωνο σημάδι δε σημαίνει ότι θα συμβεί, αν καθαρίσουμε την καρδιά μας από τα μιάσματα και τα πάθη και γίνουμε αγνοί, λογικοί και σοβαροί. Έτσι θα αποτρέψουμε κάθε κακό.
Πολλοί πιστεύουν ότι το Ευαγγέλιο δεν χρησιμεύει στην καθημερινή ζωή και είναι μόνο ένα είδος συνταγματικού χάρη του Ουρανού. Κι όμως το Άγιο Ευαγγέλιο περιέχει τη σοφία, που μας βοηθάει και μας οδηγεί κάθε στιγμή. Δεν υπάρχει πιο πρακτικός οδηγός στη σημερινή ζωή, ούτε πιο επίκαιρο ανάγνωσμα από το Ευαγγέλιο και από την Αγία Γραφή γενικά για τις δυτικές κοινωνίες της σύγχρονης εποχής. Ο σύγχρονος αναγνώστης θα εύρισκε μεγάλη βοήθεια στο Ευαγγέλιο και στην Αγία Γραφή και συγκεκριμένα στο βιβλίο του προφήτη Δανιήλ. Ο σύγχρονος άνθρωπος θα μάθαινε να εφαρμόζει την Εντολή του Ιησού να μην είμαστε φτειαγμένοι από τα υλικά του κόσμου τούτου. Να ζούμε στον κόσμο, αλλά να μην είμαστε εκ του κόσμου.
Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουμε το αδιέξοδο του συστήματος σήμερα; Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η Δανέζικη ταινία του Νταγκόρ Κάρι «Το σκούρο άλογο». Η ταινία μιλάει για τον Ντανιέλ (Δανιήλ) ένα δυσλεξικό που θυμίζει τον ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι, Το συμπέρασμα της ταινίας είναι ότι το σύστημα δεν λειτουργεί παρά μόνο γι' αυτούς που είναι του συστήματος. Το σύστημα μοιάζει με τον πατέρα των αρχαίων θεών Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του. Κανένας δεν μπορεί να μας βλάψει, αν δεν συνεργαστούμε μαζί του. Το Δανιήλ δεν τον πείραξαν τα λιοντάρια, γιατί δεν ήταν μέσα του άγριο θηρίο.
Το σύμβολο του μαύρου αλόγου λοιπόν δεν προοιωνίζει θάνατο, αλλά προειδοποίηση, ότι δεν έχουμε την αίσθηση του μέτρου και ότι οδηγούμαστε στη διάλυση σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι γι' αυτό πρέπει αφού συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση μας, να εξαγνίσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας.

(Από το βιβλίο Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΜΟΥ, Βιβλιοπωλεία ΠΑΙΔΕΙΑ Λάρισας, τηλ.2410. 239038 και 284304)
_________________
Υπάρχει μια αόρατη ζωή, η ζωή της ψυχής

http://moschoblog.blogspot.com/