ΓΤΤ


Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη νέα υπερδύναμη

«ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ» ΕΙΠΕ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ




ΑΘΗΝΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας έδωσε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Τζιανμπάο, ο οποίος εξέφρασε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου την ελπίδα, ότι μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας με τη χώρα του μπορεί να συμβάλλει, ώστε να ξεπεραστούν σύντομα οι δυσκολίες.
Στην ομιλία, που εκφώνησε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ενώπιον του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, πρώην προέδρων της Βουλής, υπουργών, βουλευτών και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, ο Κινέζος πρωθυπουργός εστίασε σε τρία σημεία την προσπάθεια εμβάθυνσης και ανάπτυξης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας:
- Στη διεύρυνση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών, με την προοπτική να διπλασιαστεί ο όγκος τους στα 8 δισ. δολάρια, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Δήλωσε μάλιστα, ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την αύξηση των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί.
Μίλησε επίσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα, και τη συνεργασία για τη διαχείριση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων με την προοπτική να αυξηθούν στα 3,7 εκατ.
εμπορευματοκιβώτια ως το 2017.
Ο κ. Τζιαμπάο πρόσθεσε, ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν υπηρεσίες εφοδιασμού και διανομής (logistics) στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τους Έλληνες εφοπλιστές να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην Κίνα.
- Στη συνεργασία για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου, με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας και την προώθηση των επενδύσεων συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ.
- Στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουριστικό τομέα και στη λήψη μέτρων διευκόλυνσης του τουριστικού ρεύματος από και προς την Ελλάδα.
Στην ομιλία του ο κ. Τζιανμπάο έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα, οι οποίες μπαίνουν πλέον όπως είπε, σε μια νέα σελίδα ώριμης και υγιούς ανάπτυξης.
Όπως είπε, η Κίνα, είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές προϊόντων τεχνολογίας προς την Ευρώπη, καθώς επίσης και ένας από τους κυρίαρχους εμπορικούς εταίρους της γηραιάς ηπείρου.
Μίλησε, για την "αλληλοσυμπλήρωση" Ευρώπης και Κίνας, τη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων που φαίνεται, όπως είπε και στα αριθμητικά στοιχεία, αφού ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά ποσοστό 42% και αναμένεται να φτάσουν στο τέλος της χρονιάς στα 500 δισ. δολάρια.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη σε μια στρατηγική ανοίγματος με πνεύμα αμοιβαίου κέρδους (win-win), τόσο σε επίπεδο συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, όσο και του εμπορίου και της ανάπτυξης αλλά και της κοινής αντιμετώπισης των διεθνών προκλήσεων.
Η Κίνα όπως είπε, πάντοτε υποστήριξε το σταθερό ευρώ, γιατί "έχουμε την πεποίθηση ότι μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη μπορεί να παίξει αναντικατάστατο ρόλο για την ανάπτυξη του κόσμου". Και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει βιώσει τεράστιες αλλαγές από το 1978, εφαρμόζει πολιτική μεταρρυθμίσεων με ανοιχτό πνεύμα και έχει πολλά να μάθει από χώρες σαν την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε τέλος, επί μακρόν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που όπως είπε, τον γοήτευσε προκαλώντας του σεβασμό, καθώς και την πεποίθηση ότι οι προσωρινές δυσκολίες που περνάει ο ελληνικός λαός, θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα.
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του προς τη Βουλή, επεσήμανε ότι εμπνέεται από την Αρχαία Ελλάδα, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο του παγκόσμιου πολιτισμού. "Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι είναι προικισμένος λαός, λαός με σοφία και εργατικότητα, λαός που είχε πολλές επιτυχίες με αναρίθμητα επιτεύγματα και ένας τέτοιος λαός δεν θα γονατίσει στις δυσκολίες".
Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που πέρασε ο κινέζικος λαός και εξέφρασε "χαρά που βλέπει την Ελλάδα να εξέρχεται από τη σκιά του εξωτερικού χρέους, μειώνοντας το έλλειμμα και δίνοντας προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης".
Δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι η χώρα του θυμάται πάντοτε την πολύτιμη βοήθεια που έδωσαν οι Έλληνες εφοπλιστές στις δυσκολίες που συνάντησε η χώρα το 1972 σε μια ιστορική καμπή της πορείας της.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Στα ισχυρά θεμέλια των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Γουέν Τζιαμπάο, από το βήμα της Βουλής, παρουσία και του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.
Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στους τομείς συνεργασίας που αφορούν το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Εκφράζοντας τη χαρά των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου που υποδέχονται τον υψηλό προσκεκλημένο, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι όλοι συμφωνούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και αντιμετωπίζει προκλήσεις που έχουν σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Έχουν επίσης σχέση με τη διεθνή οικονομική κρίση, με την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ανάγκη εύρεσης άμεσων λύσεων στον τομέα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των κρατών σε διεθνές επίπεδο.
Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας καθώς και να χτίσουν νέες γέφυρες επικοινωνίας διότι, εκτός των άλλων έχουν ως λαοί, ως πολιτισμοί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη μακραίωνη διαδρομή τους. «Οι δύο αυτοί πολιτισμοί από τους αρχαιότερους στον κόσμο συναντώνται μέσα από την αρχαία φιλοσοφία, των αξιών, και των παραδόσεων και έχουν συνεισφέρει ως σύγχρονα κράτη στη διεθνή κοινότητα».
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της χώρας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, υπουργοί, βουλευτές, καθώς επίσης και οι πρέσβεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα.
Σε αναγνώριση των πρωτοβουλιών της κινεζικής αντιπροσωπείας, και της συμβολής του κινέζου πρωθυπουργού στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, απένειμε στον κ. Γουέν Τζιαμπάο το Χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.
ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Την πρόταση του πρωθυπουργού της Κίνας κ. Γουέν Τζιαμπάο, δέχθηκε το πρωί στην Ακρόπολη ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, οι δυο χώρες να συνεργαστούν σε θέματα που αφορούν την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, στον τόπο καταγωγής τους, αλλά και ειδικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο κ. Γουέν Τζιαμπάο πληροφόρησε τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου σχετικά με την καταστροφή των παλαιών θερινών ανακτόρων (Γιουάν Μινγκ Γιουάν) έξω από το Πεκίνο, από τα βρετανικά στρατεύματα, που διέταξε το 1860 ο υιός του λόρδου Έλγιν, Τζέιμς Μπρους, και τη λεηλασία σημαντικών τοιχογραφιών και άλλων θησαυρών.
Ο κ. Γουέν Τζιαμπάο συμφώνησε με τον κ. Γ. Παπανδρέου ώστε η Ελληνο -κινεζική συνεργασία να επεκταθεί προσεχώς και σε συνεργασίες στον τομέα του Πολιτισμού . Στο άμεσο μέλλον, ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του και θα συζητήσουν κοινές πολιτιστικές δράσεις.
ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο.
Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον Κινέζο πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι μια κερδοφόρα επένδυση και εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Τζιαμπάο τόνισε από την πλευρά του, ότι η ισχυρή φιλία των δυο χωρών είναι θεμέλιο για την περαιτέρω συνεργασία τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θαυμάζει το λαό της Κίνας ο οποίος διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και πρόσθεσε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα έδωσαν στον κόσμο αξίες που σήμερα, σε καιρό κρίσης, είναι απαραίτητες.
Ο κ. Τζιαμπάο εξέφρασε ικανοποίηση για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν και επεσήμανε, ότι η Ελλάδα και η Κίνα "είναι μαζί δυο χώρες σύγχρονες και αρχαίες και έχουν μια φιλική συνεργασία σπάνια για τις διεθνείς σχέσεις. Επειδή η συνεργασία είναι ισότιμη, είναι βιώσιμη", κατέληξε ο Κινέζος πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα στον Κινέζο πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, του υπουργού Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη.
Εκφράζοντας ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή και τη στενή συνεργασία, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση και θα απολαύσει ένα λαμπρό μέλλον.
ΜΕ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ
Σε βάθος ανάλυση όλων των διμερών θεμάτων έκαναν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν και που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.
Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Κίνας, γιατί όπως είπε, την ώρα που η χώρα μας περνά δυσκολίες, η Κίνα έρχεται αρωγός με επενδύσεις και με την αγορά ομολόγων.
Αποδέχθηκε επίσης την πρόσκληση του κ. Τζιαμπάο, να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα και σημείωσε, ότι όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση μπόρεσε και ανέπτυξε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση της Κίνας.
Απαντώντας στον Κινέζο πρωθυπουργό είπε ακόμη, ότι οι σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης των δυο λαών είναι πολύ βαθιές.
Τέλος ο κ. Σαμαράς, ανέφερε μια ρήση του Κομφούκιου ότι το σημαντικό δεν είναι να μην πέφτεις ποτέ, αλλά κάθε φορά να ξανασηκώνεσαι.
Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν στη συνάντηση οι κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ο ΣΕΒ
«Το διαφαινόμενο γεωοικονομικό άνοιγμα της Κίνας στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι ο τόπος μας διατηρεί και στο νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον ορισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα, ορισμένες στρατηγικές ευκαιρίες», ανακοίνωσε ο ΣΕΒ με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού κ. Γουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας.
«Παράλληλα, προσθέτει ο ΣΕΒ, ο επιχειρηματικός σχεδιασμός, η επιχειρηματική δράση, αναδεικνύεται ως η αιχμή του δόρατος στη διαμόρφωση των νέων οικονομικών συσχετισμών διεθνώς. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι μόνο μία επιχειρηματική Ελλάδα, εξωστρεφής και ανταγωνιστική, μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση μας στην Ευρώπη και στον κόσμο».
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=22882&pid=5