Της Θέκλας Παρασκευούδη
Η βία κατά των γυναικών, σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γνωρίζουμε. Οι συνέπειες της είναι μη αναστρέψιμες τις περισσότερες φορές. Η βία καταστρέφει ζωές, διασπά την κοινωνική συνοχή, διαλύει τις κοινωνίες, και σταματάει την οικονομική ανάπτυξη αλλά και κάθε είδους πρόοδο.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, φέρνει στο προσκήνιο αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Δεν περιορίζετε ούτε στα τείχη ενός σπιτιού, ούτε μιας κοινωνίας, είναι θέμα που αφορά όλους μας.
Οι μορφές βίας που υφίστανται οι γυναίκες ποικίλουν. Από το ένα άκρο, ξεκινά η ανεργία και η απειλή της, οι αδικαιολόγητες απολύσεις ακόμα και σε εγκύους, συμφωνητικά με τη δέσμευση σε εργαζόμενες να μη δημιουργήσουν οικογένεια, στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, και φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, βία στο σπίτι, σεξουαλική κακοποίηση των κοριτσιών, τον βιασμό από
συζύγους ή από αγνώστους. Η βία για κάποιους είναι ο εύκολος δρόμος για να ισχυροποιήσουν την θέση τους.Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μία στις πέντε γυναίκες έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της από τον άνδρα ή το σύντροφό της, ενώ κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαπράττονται 4.500 βιασμοί.
Οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας, να συστρατευτούμε στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Αρχικά, πρέπει να απαλλαγούμε από κάθε είδους προκατάληψη ως προς τις κακοποιημένες γυναίκες. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης, καθημερινά. ενισχύουμε την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των πολιτών, με έμφαση στις γυναίκες.
Άλλες δράσεις είναι η ενίσχυση του ρόλου των υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών όπως συμβουλευτικά κέντρα και κέντρα υποστήριξης που θα πρέπει να είναι άρτια στελεχωμένα. Οφείλουμε να προωθήσουμε εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς μέσα από την παιδεία, θα έρθει η γνώση και η επίγνωση της κατάστασης, με τον ανάλογο σεβασμό στα «θύματα».
Ο σεβασμός είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας.