ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΗΡ. ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
«Η εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας είναι όχι μόνο ζήτημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ζήτημα δικαίου και ζήτημα πολιτισμού, και είναι ευθύνη αλλά και υποχρέωση όλων μας να πολεμήσουμε για την εξάλειψή του με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στην ομιλία της με αφορμή τη “Διεθνή Ημέρα για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών” και τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.
Παραθέτοντας σειρά στατιστικών στοιχείων που καταρρίπτουν τους κοινωνικούς μύθους κι αφηγήσεις γύρω από το θέμα, σχολίασε ότι «η κάθε λογής εξουσία, με κάθε τρόπο προσπαθεί να αφήσει τις γυναίκες σε μια μοίρα πιο δύσκολη. Ακόμα και σήμερα στην πολιτισμένη δύση δε λείπει η καθημερινή βία κατά των γυναικών, οι διακρίσεις λόγω φύλου στη δουλειά, τα μικρότερα μεροκάματα, η επισφάλεια, τα αυξημένα καθήκοντα στο σπίτι, ενώ σε άλλες γωνιές του πλανήτη η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο ζοφερή».
«Η άσκηση βίας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Παράλληλα όμως, αποτελεί μέρος της δομής των κοινωνιών μας και του συστήματος λειτουργίας τους. Η βία, αλλά και η απειλή της βίας αποτελούν είναι εργαλείο κοινωνικού ελέγχου. Γι’ αυτό και η βία κατά των γυναικών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που όμως παραμένει από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά.
Ασκώντας κριτική στο ελληνικό ποινικό σύστημα, υπενθύμισε ότι παρά τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., στον Ποινικό Κώδικα δεν υπάρχει καν ο όρος και «ακόμα και μετά την ψήφιση του ν/σ για την ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να μένει αρρύθμιστο το πρόβλημα. Η αυστηροποίηση των ποινών χωρίς την ανάπτυξη επιμορφωτικών δικτύων εντός της εκπαίδευσης και προστατευτικών δικτύων εντός των κοινωφελών δομών δεν έχει αποτέλεσμα». Αναφερόμενη, δε, στο trafficking, επεσήμανε ότι «η νομοθετική αντιμετώπιση του φαινομένου στην Ελλάδα δεν φαίνεται να αποθαρρύνει την δράση των κυκλωμάτων».
«Η εξάλειψη της βίας» κατέληξε η βουλευτής, «προϋποθέτει να πάψει να θεωρείται ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά είτε προς τις γυναίκες είτε προς οποιονδήποτε που υποφέρει λόγω της διαφορετικότητας του κοινωνικού του φύλου».