ΓΤΤ


Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Βολιώτες στις δύο ελληνικές ταινίες που σπάζουν ταμεία

Γλυκερία Υδραίου

Βολιώτες στις  δύο ελληνικές ταινίες που σπάζουν ταμεία

 Εντονο τοπικό χρώμα προσδίδουν στις ταινίες της χρονιάς οι συντελεστές που προέρχονται από τον Βόλο και αναπτύσσουν αξιόλογη δράση στα καλλιτεχνικά εν γένει τεκταινόμενα. Ο Δημήτρης Τζουμάκης, ειδικότερα, εκ των πρωταγωνιστών της «Νήσου», ο οποίος υποδύεται ένα πρόσωπο εξουσίας και ο Αντώνης Παλιόπουλος, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο του «I love Καρδίτσα», προέρχονται από τον Βόλο κι έχουν δώσει αμφότεροι πολύ αξιόλογα δείγματα καλλιτεχνικής γραφής στο πεδίο όπου έχουν ταχθεί. Εχοντας ως αφετηρία την περιοχή των Αγίων Αναργύρων, όπου γεννήθηκαν και συνέλλεξαν πολύτιμες εμπειρίες ζωής στη διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων, ανέπτυξαν σημαντική δράση σε θεατρικό, τηλεοπτικό και κινηματογραφικό πεδίο, όπου δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών. Οι δύο Βολιώτες καλλιτέχνες μιλούν για πρώτη φορά στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», καταθέτοντας εικόνες και βιώματα ζωής, με φόντο τις δύο ταινίες που έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων σινεφίλ ανά την Ελλάδα.


Τριάντα καλλιτεχνικά χρόνια
 
Ο Δημήτρης Τζουμάκης, ο οποίος ενσαρκώνει πολύ πειστικά τον «Κοινοτάρχη» της «Νήσου», της ταινίας που διαγράφει θριαμβευτική πορεία, συμπληρώνει αισίως 30 χρόνια στην σκηνή. Είναι γιος του Σωτήρη και της Κατερίνας Τζιουμάκη και μαζί με τα αδέλφια του Χρήστο και Νίκο, μοιράστηκε πολύτιμες παιδικές μνήμες στο πατρικό σπίτι, στο Καπακλί και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας. «Από πολύ μικρή ηλικία, όντας μαθητής της δευτέρας Δημοτικού, αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός» ομολογεί ο γνωστός ηθοποιός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι προσφιλής ενασχόλησή του ως παιδί ήταν ο Καραγκιόζης, προς τέρψη των παιδικών του φίλων. Η κατοπινή του πορεία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού αρχικά και την Σχολή του Βαφειά στη συνέχεια, ήταν προδιαγεγραμμένη κι όπως επισημαίνει ο ίδιος «είχα καλή πορεία. Στην αρχή συνεργάστηκα με τον Νίκο Ρίζο, ο οποίος ήταν πολύ ταλαντούχος, καλός άνθρωπος και βοηθούσε τους νέους, κατόπιν για τρία χρόνια πρωταγωνίστησα, ακολούθησε η μεταπολίτευση και στην συνέχεια θέλησα να κάνω κάτι καλύτερο. Γι’ αυτό τον λόγο, συνεχίζει, πήγα στα Γιάννενα όπου δημιούργησα μαζί με φίλους, τον Οργανισμό Ηπειρωτικού Θεάτρου, που έγινε κατόπιν Δημοτικό Θέατρο». Ζώντας σε μια εποχή έντονων ανακατατάξεων και πολιτικών ζυμώσεων, ο πάντα μαχητικός ηθοποιός επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεχίζει την πορεία του στον καλλιτεχνικό χώρο, επιλέγοντας πάντα «πολύ καλές παραγωγές» όπως επισημαίνει.
Ο Δημήτρης Τζουμάκης, ο οποίος δηλώνει απλά «ηθοποιός»,  συμμετείχε σε πολλές θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, εγγράφοντας στην μνήμη του ως σταθμούς τον περίφημο «Συμβολαιογράφο», τα «Λαυρεωτικά», την «Πρόβα νυφικού», τον βραβευμένο «Γιο του φύλακα», την κωμωδία «Αυστηρώς κατάλληλο» και τώρα την «Νήσο» που αποσπά διθυραμβικά σχόλια. Όπως αναφέρει μάλιστα έχει συνεργαστεί με τους επίσης Βολιώτες ηθοποιούς Σπύρο Μαβίδη, Γιάννη Νάπα και Δημήτρη Πανταζή, σε διάφορες  παραγωγές. Αναλύοντας  την μεγάλη επιτυχία που σημειώνει η ταινία, ο Βολιώτης ηθοποιός επισημαίνει ότι «οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, η διαδικασία των γυρισμάτων ήταν πολύ δημιουργική και όλοι από κοινού, εργαστήκαμε κάτω από πολύ καλές συνθήκες για να αποδώσουμε το σενάριο που έφτιαξε η Ελενα Σολωμού μαζί με τον Βολιώτη Κώστα Παπαδόπουλο». Πρωταρχικός στόχος, παράλληλα, για τον ίδιο ήταν «να προσεγγίσει σε βάρος τον χαρακτήρα που κλήθηκε να ενσαρκώσει, αποδίδοντας επί της ουσίας την συνείδησή του».
Εχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Βόλο, τους φίλους και τους δικούς του ανθρώπους, ενώ όπως ομολογεί «όταν βρίσκομαι στην Αθήνα αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι η κόρη μου Κάτια που ζει στο Βόλο». Η ζωή του Δημήτρη Τζουμάκη είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την γενέθλια πόλη, αγαπημένα πρόσωπα, φίλους παλιούς και δρόμους καρδιάς, που φωτίζουν την σκέψη και τον πλούτο των συναισθημάτων που τον χαρακτηρίζουν, οδηγώντας τα βήματά του σταθερά στον δρόμο που χάραξε από παιδί.  
 

Ι love Καρδίτσα

Ενας βέρος Βολιώτης, ο Αντώνης Παλιόπουλος, δηλώνει ευθαρσώς «I love Καρδίτσα», συνυπογράφοντας με την Καρδιτσιώτισσα συνεργάτιδά του Διονυσία Τσιτιρίδου, την ταινία που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους, με πολύ καλούς οιωνούς. Οι γονείς του Σωκράτης και Αικατερίνη ζουν στο Βόλο, όπως άλλωστε και ο αδελφός του Ανδρέας,  μηχανολόγος-μηχανικός στο επάγγελμα. Ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, πήρε αυθόρμητα την απόφαση να ασχοληθεί με την τέχνη, παρακάμπτοντας την αρχική πρόθεση που «παράπαιε μεταξύ Νομικής και Πολυτεχνείου» όπως ομολογεί. Φοίτησε στο 4ο Γυμνάσιο Νεάπολης, το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο και την Δραματική Σχολή της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα, έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις ως ηθοποιός σε διάφορες παραγωγές όπως «Τα πέτρινα λιοντάρια», οι «Εντιμότατου κύριοι», οι «Επιθυμίες», η «Μαρία η άσχημη» και άλλες. Σκηνοθετικά έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και διάφορες ομάδες, έως ότου έρθει η στιγμή της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας.
Το σενάριο του «I love Καρδίτσα» γράφτηκε πριν από οκτώ χρόνια και παρόλο που υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από διάφορους παραγωγούς, ο φιλόδοξος στόχος πήρε πρόσφατα «σάρκα και οστά». «Το σενάριο της ταινίας το γράψαμε από κοινού μαζί με την συνεργάτιδά μου Διονυσία και τοποθετήθηκε σε χωριό της Καρδίτσας για να υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο να βγάζει γέλιο» αναφέρει ο 40χρονος σεναριογράφος και προσθέτει «έπρεπε να υπάρχει ίντριγκα, κάτι που να τραβάει το ενδιαφέρον του θεατή, οπότε αντί να βάλουμε δίδυμους στο σενάριο,  βάλαμε έναν κλώνο του πρωταγωνιστή και εκεί δημιουργούνται τα μπλεξίματα και η φάρσα της όλης υπόθεσης». Τα κύρια συστατικά της ταινίας «είναι γέλιο και σασπένς» και στόχος των δημιουργών ήταν ευθύς εξαρχής «δύο ώρες γέλιου και ξεγνοιασιάς για τους θεατές». Εχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο Βόλο της καρδιάς του, ο Αντώνης Παλιόπουλος αποκαλύπτει ότι «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εργαστώ σκηνοθετικά στο Βόλο συνεργαζόμενος με Βολιώτες καλλιτέχνες», δηλώνει «χαρούμενος για την αποδοχή της ταινίας» και προτρέπει τους συμπολίτες του «να αγαπήσουν την πανέμορφη πόλη που ζουν, όσο της αξίζει».
 
taxydromos.gr