ΓΤΤ


Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Καταλυτικός ο ρόλος των σημερινών εκλογών

Το εκλογικό σώμα θα πρέπει υπεύθυνα να σταθμίσει την απόφασή του στις δοσμένες συνθήκες και συγκυρίες




Του Βασίλη Κόγια
Αναμφισβήτητα η σημερινή εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και φορτισμένη περίοδο.
Στην εποχή του μνημονίου και των διλλημάτων, οι Έλληνες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην Αυτοδιοίκηση, τόσο σε δημοτικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Και η επιλογή του αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, από την στιγμή που οι νέες ηγεσίες του «Καλλικράτη» θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και θα μπορούν να καθορίσουν σε γενικές γραμμές την πολιτική και κατά συνέπεια το αύριο του κάθε τόπου.
Η κεντρική πολιτική σκηνή και τα κομματικά επιτελεία επέλεξαν να συνδέσουν την εκλογική αναμέτρηση με το μνημόνιο και το μέλλον της χώρας. Με τον έναν ή το άλλο τρόπο προσπάθησαν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, επιλέγοντας μία τακτική, όπου τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν ήρθαν σε δεύτερη, αν θα μπορούσαμε να το θέσουμε έτσι, μοίρα.
Σε αντίθεση, πάντως, με την τακτική αυτή, οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πως η επιλογή των προσώπων είναι σημαντική για αυτές. Έδειξαν πως σιγά – σιγά έχουν μπει στο πνεύμα του «Καλλικράτη» και πιστεύουν πως ο νέος θεσμός μπορεί να δώσει νέα πνοή στις τοπικές κοινωνίες.
Όπως και να έχει, όμως, το αποτέλεσμα της κάλπης δεν μπορεί να το προδικάσει κανείς. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ο ρόλος των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι καταλυτικός για την πορεία του τόπου. Είτε με την λογική που επέλεξαν να προσδώσουν τα κόμματα, είτε με την λογική της επιλογής των καλυτέρων στη νέα αυτή εποχή για την Αυτοδιοίκηση, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.
Αυτό αν μη τι άλλο προσδίδει στην ψήφο των πολιτών, ιδιαίτερη βαρύτητα. Το εκλογικό σώμα καλείται με υπευθυνότητα να κάνει τις επιλογές του και να πάρει την απόφασή του, στις δοσμένες συνθήκες και συγκυρίες, τις οποίες πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη. Το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα δεν μένει παρά να το δούμε σήμερα το βράδυ.
http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=99102.0000

Η ΕΡΕΥΝΑ 07 Νοεμβρίου 2010, αρ. φύλλου 15646,   σελίδα 26