ΓΤΤ


Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

«Εσβησαν» σχέδια εμπρηστών

«Εσβησαν» σχέδια εμπρηστών
Εμπρησμοί, αμελής συμπεριφορά αγροτών και κτηνοτρόφων, αδιαφορία δήμων για καθαρισμό οικοπέδων που αποτελούσαν «βόμβες» για εκδήλωση πυρκαγιάς εντός αστικών κέντρων και η επικίνδυνη καύση καλωδίων για την... αναζήτηση χαλκού ιδίως στην περιοχή του Αλιβερίου, ήταν οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου την αντιπυρική περίοδο που έκλεισε πρόσφατα.
Σχέδια εμπρηστών διέκρινε το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πίσω από αρκετές πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώθηκαν τους προηγούμενους μήνες σε περιοχές της Μαγνησίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι εκτάσεις αποτέλεσαν στόχο πυρομανών. Τα σχέδιά τους όμως έμειναν ευτυχώς ανεκπλήρωτα χάρη στη διαρκή αυξημένη ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων και την άμεση παρέμβασή τους.
Σε όλους τους εμπρησμούς από πρόθεση τα πρόσωπα που κρύφτηκαν πίσω από τις θλιβερές ενέργειες παραμένουν άγνωστα. Αντίθετα, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια οδηγήθηκαν στη διάρκεια της αντιπυρικής προστασίας ενώπιον της Δικαιοσύνης 28 άτομα.
Άγνωστος παραμένει και ο εμπρηστής που επιχείρησε στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου να μετατρέψει σε στάχτη τον καταπράσινο λόφο της Γορίτσας, πετώντας στουπιά. Ήταν ένα από τα σημαντικά συμβάντα που απασχόλησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου Ν. Λαθύρης.
Η ακαριαία κινητοποίηση μεγάλου όγκου δυνάμεων στην περιοχή αποσόβησε τον κίνδυνο επέκτασης σε όλο το λόφο-πνεύμονα ζωής για την πόλη του Βόλου.
Τα δύσκολα ξεκίνησαν για την υπηρεσία στις 20 Ιουλίου, όταν στο τέρμα της οδού Σκουφά στην περιοχή της Νεάπολης εκδηλώθηκε φωτιά σε οικοπεδικό χώρο μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Το έργο της κατάσβεσης ήταν δύσκολο λόγω της ύπαρξης μάντρας αυτοκινήτων.
Επόμενο σημαντικό συμβάν ακολούθησε στις 12 Αυγούστου, όταν πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση με χαμηλή βλάστηση. Η ώρα εκδήλωσης (21:52) ήταν ιδιαίτερα ύποπτη. Μετά από μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων η πυρκαγιά περιορίστηκε σε έκταση 2,5 στρεμμάτων με πουρνάρια.
Ενώ το 2010 τα συμβάντα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική ήταν περισσότερα
συγκριτικά με το 2009 (288 έναντι 242), οι καμένες εκτάσεις περιορίστηκαν στο 1/3 (από 2.872 στρέμματα σε 847 στρέμματα), κάνοντας τον διοικητή της Π.Υ. να μιλά για χρονιά-πιλότο.
Από τις 288 πυρκαγιές οι 161 ήταν αστικές και οι 127 αγροτοδασικές. Από το σύνολο των πυρκαγιών οι 39 εκδηλώθηκαν τον Απρίλιο, 41 το Μάιο, 26 τον Ιούνιο, 54 τον Ιούλιο, 53 τον Αύγουστο, 36 τον Σεπτέμβριο και 39 τον Οκτώβριο.
Οι πλέον επικίνδυνες ώρες για την εκδήλωσή τους είναι μεταξύ 12 το μεσημέρι και έξι το απόγευμα, με έμφαση στις στιγμές που κατά τόπους ενισχύονται οι άνεμοι και μειώνεται η σχετική υγρασία.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Τη ζωή των πυροσβεστικών δυσκόλεψαν και το φετινό καλοκαίρι αγρότες και κτηνοτρόφοι κυρίως στον Αλμυρό, οι οποίοι επέλεγαν να καθαρίσουν τις εκτάσεις τους από τα υπολείμματα με καύση. Δίχως τη λήψη των μέτρων που επιβάλλονται οι φλόγες ξέφευγαν της προσοχής τους και στο τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Βόλου χτυπούσε συναγερμός.
Μία ακόμη περιοχή που αναστατώνει με διαρκείς περιοχές είναι στο Αλιβέρι γύρω από το ρέμα του Ξηριά. Μόνο από εκεί το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είχαμε 27 κλήσεις για σημαντικά συμβάντα, όπου επιχείρησαν 67 οχήματα και 185 πυροσβέστες.
Σημαντικό στο μεταξύ πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Λαθύρη αποτέλεσαν τα ακαθάριστα οικόπεδα και πρανή οδών, όπου τα συσσωρευμένα ξηρά χόρτα και σκουπίδια αποτέλεσαν μόνιμη πηγή κινδύνου. Στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής να καθαριστούν από τους δήμους τα οικόπεδα-βόμβες, εκείνο που συναντούσε ήταν αδιαφορία και τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι αλλού...
«Ελπίζουμε με την ανασύσταση των δήμων να ενσκήψουν οι νέοι τοπικοί άρχοντες με μεγαλύτερη διάθεση να επιλύσουν το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Λαθύρης.

http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/31393/-.aspx