ΓΤΤ


Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η νεολαία δεν γύρισε την πλάτη της στις πολιτικές εξελίξεις

ΝΕΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ




Των Νατάσας Πολυγένη, Σοφίας Ορφανιώτη
Μπορεί η ιδέα της αποχής να φάνταζε ελκυστική στο νου αρκετών νέων αλλά η πράξη απέδειξε το ακριβώς αντίθετο. Η νεολαία της Λάρισας έδωσε το «παρών» στις εκλογές, αποφασίζοντας να μην γυρίσει την πλάτη στις εξελίξεις. Με σύμμαχο και τον καλό καιρό οι νέοι ψηφοφόροι της πόλης άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και φυσικά μετά εξόρμησαν στα καφέ και τα ουζερί της πόλης. Οι συζητήσεις για τις εκλογές έδιναν και έπαιρναν, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πολιτική όχι απλώς τους αφορά αλλά και τους προβληματίζει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το αίσθημα κοινό...
Οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στην κάλπη με την πεποίθηση ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει για τον τόπο τους αλλά και, γιατί όχι, και για τα όνειρά τους. Οκτώ νέα παιδιά, σε δηλώσεις τους στην «Ε» απαντούν στο ερώτημα αν θεωρούν ότι με την ψήφο τους μπορούν να αλλάξουν τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό.
* Ο Θανάσης Γκάτας είναι 23 ετών και κλήθηκε να ψηφίσει για δεύτερη φορά στη ζωή του. Παρά το γεγονός, ότι δεν πιστεύει ότι πλέον μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και εργάζεται θεωρεί ότι είναι καθήκον όλων να ψηφίζουν, καθώς όπως εξομολογείται μέσα του κρύβεται μια ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι πολιτικοί με ικανότητες και όρεξη για δουλειά. Δεν κρύβει, ότι στιγμιαία πέρασε από το νου του, η ιδέα της αποχής αλλά δεν θέλησε όπως λέει να τους κάνει το χατίρι. «Η απογοήτευση δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Δεν έχει νόημα να τα παρατάμε και εμείς. Άλλωστε πρέπει όλοι μας να έχουμε μια ταυτότητα. Παρά τα όσα γίνονται πιστεύω ακόμη ότι κάπου υπάρχουν κάποιοι που κάποτε θα κάνουν κάτι» λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην κάλπη.
* Ο Μάρκος Ζάχος, απολαμβάνει το καφεδάκι του σε μια πολυσύχναστη καφετέρια της πόλης και συζητά με τους φίλους του, για τι άλλο; Για τις εκλογές. Ο Μάρκος, είναι ένας ακόμη νέος που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Δυσκολεύεται όμως και ο ίδιος να ερμηνεύσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην κάλπη. «Σίγουρα το θεωρώ υποχρέωσή μου. Δεν πιστεύω ότι με την ψήφο μου θα αλλάξει κάτι» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ εξομολογείται ότι επέλεξε να ψηφίσει έμπειρους πολιτικούς με το σκεπτικό ότι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις δύσκολες καταστάσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
* Αισιόδοξη και σίγουρη εμφανίστηκε η νεαρή Λίλια Τζιόντζολα - Θάνου δηλώνοντας «Φυσικά και ψήφισα. Θεωρώ ότι η ψήφος είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση» ενώ στο ερώτημα αν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στα κακώς κείμενα της πολιτικής απαντά με αφοπλιστική ευθύτητα: «Θεωρώ ότι με την ψήφο όλων σίγουρα κάτι θα αλλάξει».
* «Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα υποστηρίζει ο δεκαοχτάχρονος Βασίλης Κύπας, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία καθώς σε αυτές τις εκλογές ψήφισε για πρώτη φορά.
Αν και νέος ψηφοφόρος πιστεύει ότι η νεολαία δεν θα πρέπει σήμερα να γυρνά την πλάτη της στην πολιτική, αλλά στο βαθμό που μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις αυτού του τόπου και να έχει ενεργή δράση σε όλα τα πολιτικά τεκταινόμενα.
Σε ερώτηση της «Ε» αν ευελπιστεί ότι θα αλλάξει κάτι σε τοπικό επίπεδο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δήλωσε ότι κάτι τέτοιο επιβάλλεται διότι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας έχει δυνατότητες σε πολλούς τομείς και αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους ιθύνοντες.
* Η εικοσιτριάχρονη Αλεξία Κατσαρού από την πλευρά της πιστεύει ότι η γενιά της απαξιεί την πολιτική και τους πολιτικούς και αυτή η στάση ζωής θα μεταφραστεί και αυτή τη φορά με αυξημένα ποσοστά αποχής από την κάλπη.
Αυτή η εκλογική αναμέτρηση όμως υποστηρίζει με ιδιαίτερη θέρμη θα πρέπει να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να ενισχύσουν ένα νέο αυτοδιοικητικό θεσμό που εφαρμόζεται με την προοπτική να αλλάξει η ελληνική περιφέρεια και να οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας σε μία νέα δυναμική τροχιά.
Οποιοδήποτε και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει όλοι μαζί οι πολίτες και κυρίως η δική μου γενιά καταλήγει στις δηλώσεις η νεαρή ψηφοφόρος να αγωνιστούμε να βγει η χώρα μας από αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
* Ο Χρήστος Πανάγος είναι απόφοιτος πληροφορικής και ήρθε από τη Θεσσαλονίκη με μοναδικό σκοπό να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα , σε ερώτηση της «Ε» γιατί ψήφισε είπε με αφοπλιστικό τρόπο - για να δει την πόλη του ακόμη πιο αναπτυγμένη, για να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
* Οι δύο φίλες Ιωάννα Γιαννακοπούλου και Δήμητρα Γεωργίου λίγο αφότου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και σε ένα μικρό πηγαδάκι στον αύλειο χώρο του εκλογικού κέντρου με ειλικρίνεια και χωρίς να το σκεφτούν δήλωσαν ότι ψήφισαν για να ακουστεί και η φωνή της νεολαίας, για να υπάρχει μία αλλαγή στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σε εθνικό επίπεδο να πάρουν το μήνυμα όλοι αυτοί που κυβερνούν να βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
 
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=23823&pid=7&CategoryID=7